Vd:n om skadeståndet: "Uträkningen är väldigt rimlig"

På torsdagen kom beskedet att Astrid Lindgrens värld begär 52 miljoner i skadestånd efter pandemisommaren 2020. "Vi har inte tagit i utan snarare räknat i underkant eftersom vi inte vill försöka sko oss något extra", säger vd:n Joacim Johansson.

"Jag skulle inte ha sagt att risken för konkurs fanns om det inte var sant", säger vd:n Joacim Johansson. Nu har Astrid Lindgrens värld lämnat in en ansökan om skadestånd efter polisens felaktiga beslut, och väntar på besked från Justitiekanslern.

"Jag skulle inte ha sagt att risken för konkurs fanns om det inte var sant", säger vd:n Joacim Johansson. Nu har Astrid Lindgrens värld lämnat in en ansökan om skadestånd efter polisens felaktiga beslut, och väntar på besked från Justitiekanslern.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2022-04-07 13:44

Polisen stängde ner parken efter bara tio dagar med bedömningen att det inte var möjligt att ha föreställningar på flera scener samtidigt utifrån de restriktioner som gällde då. I förvaltningsrättens dom från december 2020 fick dock temaparken rätt mot Polismyndigheten och nu har man lämnat in en ansökan om 52 miljoner i skadestånd till Justitiekanslern.

– I och med att förvaltningsrätten slagit fast att polisen gjort fel ser vi möjligheterna som stora. Skulle inte Justitiekanslern dela vår uppfattning att vi är skadeståndsberättigade kommer vi att ta det vidare till tingsrätten, säger Joacim Johansson, Vd för Astrid Lindgren Vimmerby AB, till Vimmerby Tidning på torsdagen.

Till TT säger Joacim Johansson att summan 52 miljoner kommer från "en noggrann och ärlig uträkning."

– Vi har inte tagit i utan snarare räknat i underkant eftersom vi inte vill försöka sko oss något extra. Vi har tittat på verksamhetsåret 2019, då vi inte hade några restriktioner, men det har också varit viktigt för oss att kunna titta på 2021, som vi genomförde med restriktioner även om de inte var lika stränga som 2020. Sedan har vi gjort ett scenario där vi ser hur många gäster vi skulle kunnat ha 2020. I vår bedömning är uträkningen väldigt rimlig, säger han.

I november 2020 sa du i en intervju med oss att "en konkurs är ett realistiskt scenario." Hur nära var det egentligen? 

– Det var förhållandevis nära. Vi räddade upp oss genom att låna 75 miljoner extra av banken och vi fick också ett koncernbidrag från moderbolaget. Vi blev tvungna att göra extremt stora nedskärningar på allt från underhåll till investeringar och vi både permitterade och sa upp tillsvidareanställd personal. Jag skulle inte ha sagt att risken för konkurs fanns om det inte var sant. 

Hur lång tid skulle det, utan det eventuella skadeståndet, ta för er att hämta upp förlusten?

– Det handlar om någonstans mellan fem och tio år i och med att vi gjorde omkring 88 miljoner minusresultat 2020.

Nästa steg i skadeståndsprocessen är att Justitiekanslern ska göra sin bedömning. 

– Vi har önskat en skyndsam hantering just för att vi ska kunna ta det vidare om de inte delar vår uppfattning. Vår förhoppning är att få ett besked inom ett antal månader, säger Joacim Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!