Veckan inleddes med sommarvärme

I början av veckan har Vimmerby och Hultsfred bjudits på sommar och sol. Men passa på att njuta medan det varar, för i slutet av veckan blir det svalare. I alla fall om man ska tro måndagens prognos från SMHI.

Under måndagen har himlen till största delen varit blå i Vimmerby och Hultsfred, men under tisdagen förväntas fler moln.

Under måndagen har himlen till största delen varit blå i Vimmerby och Hultsfred, men under tisdagen förväntas fler moln.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2023-05-22 17:00

Under måndagen har invånarna i Vimmerby och Hultsfred fått uppleva vad som i folkmun brukar kallas för riktigt toppenväder, med en temperatur på en liten bit över tjugo grader och blå himmel. Enligt Lars Knutsson, vakthavande meteorolog på SMHI, beror det på att ett högtryck dragit in över landet och gjort veckans första dag riktigt fin.

– Under tisdagen blir det mer moln i era trakter, men det ser inte ut att bli någon nederbörd då heller. Under onsdagen väntas växlande molnighet, säger han.

Trots skillnader i molntäcket förväntas temperaturen ligga kvar strax över tjugo grader även då.

– På lite sikt ska temperaturen sjunka. På torsdag ser det ut att bli cirka tjugo grader, men det är först på fredag det ser ut att ske en ganska markant sänkning och då bli runt femton grader. Under helgen blir det lite lägre temperatur än nu, men det är inte något dramatiskt, säger Knutsson.

Så inget regn i sikte?

– Nej inte vad jag kan se just nu. Det verkar bli torrt väder hela veckan i området omkring Vimmerby och Hultsfred.

Det talas om att en varm sommar lik den 2018 är att vänta – vad finns att säga om den prognosen?

– Det är inget som jag vågar uttala mig om just nu. Visst finns det indikationer på att det kan bli en varmare sommar än normalt i hela Europa, men vi på SMHI ger inte ut några sådana långtidsprognoser eftersom det är så osäkert och mycket väl kan slå fel.

Sommarfint väder i Vimmerby på veckans första dag.
Sommarfint väder i Vimmerby på veckans första dag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!