Vegansk förskola med musik och djur

På det privata familjedaghemmet Lilla Sverigebyns Blåbärsbarn kan det hända att du möts av får och getter som vill nosa på dig. Nischen är natur och djur, liten barngrupp och växtbaserad mat. ”Världens bästa”, säger Jerker Dahl, pappa till tre av ”blåbärsbarnen”.

Renate Endres med några av sina "blåbärsbarn", Eddie, Charlie, Ville och Tova.

Renate Endres med några av sina "blåbärsbarn", Eddie, Charlie, Ville och Tova.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2018-06-09 17:00

I den lilla byn Brånhult-Målen driver familjen Endres turismanläggningen Lilla Sverigebyn. Förra året tog Renate Endres, då vd för Lilla Sverigebyn, ett kliv åt sidan i verksamheten för att följa magkänslan. Dottern fick ta över turisterna. Renate ville tillbaka till det hon en gång gjort.

– Jag har en bakgrund i restaurangbranschen, är utbildad förskollärare och musikpedagog. Jag längtade hela tiden efter att få jobba med barn igen, och jag ångrar inte en sekund att jag tog steget.

Det är länge sedan dagmamma fanns som alternativ i den kommunala barnomsorgen. Avgiften är densamma och kommunens maxtaxa gäller även här. Renate Endres tror på den lilla barngruppens fördelar.

– Vi garanterar en familjeliknande barngrupp. Med tre personal på max åtta barn är det hög personaltäthet, och vi är utbildade förskollärare.

Jerker Dahl har just nu dubbla roller på Blåbärsbarn. Barnen Tova, 5 och Charlie, 3 var först in på familjedaghemmet när det öppnade i juni 2017. Nu har även minstingen Gustav, ett och ett halvt, skolats in och i dagarna har Jerker börjat arbetspröva som fastighetsskötare och allt-i-allo i Sverigebyn efter en lång sjukskrivningsperiod efter en allvarlig trafikolycka.

– Helt krasst blev det här ett alternativ eftersom det var intagningsstopp i förskolorna i Vimmerby. Det fanns inga platser. Nu kan vi inte tänka oss något annat.

Vad är det som skiljer det här från andra förskolor?

– Mycket. Närheten till naturen och friheten. Barnen äter mellis i skogen, och ibland följer fåren med. Här finns olika sorters djur som barnen får ett naturligt förhållningssätt till och lär sig respektera. Eftersom det är en liten grupp blir det en stark gemenskap mellan barnen och oss föräldrar. Barnen är delaktiga och blir sedda som individer. Och att slippa vabba varannan vecka uppväger verkligen omaket att det är en och en halv mil att åka på morgnarna.

Sjukfrånvaron är ovanligt låg i gruppen. Renate Endres visar närvarorapporterna – i maj var det inte en enda sjukdag.

– På ett år har barnen haft tio sjukdagar – tillsammans, totalt. Vi tror ju att det beror på att de inte är så många, att de är ute väldigt mycket och maten. Vi äter bara växtbaserad kost, lagad från grunden och så mycket ekologiskt och närodlat som möjligt. Barnen är själva med och odlar och får vara med i köket, det skapar en medvetenhet om vilken mat som är bra för kroppen och miljön, och vilken mat som inte är det.

Ingen familj som har barn på Blåbärnsbarn äter vegankost hemma.

– Vi äter nog för mycket kött och socker som det är, så att det blir mera frukt och grönt här blir bara bra för balansen. Nu köper vi mera tofu, barnen står och hoppar vid disken när vi handlar och säger att de vill ha det, skrattar Jerker.

Renate får användning av sina erfarenheter från restaurangbranschen och musikpedagogik är också en röd tråd i familjedaghemmets verksamhet. Alla barn lär sig spela instrument.

– Rytm och melodi är bra för inlärning och utveckling – och för livsglädjen.

Till hösten hoppas Renate Endrers att det lilla familjehemmet ska bli en smula större.

– Vi ansöker om att utöka till tolv platser och vill använda även övervåningen i huset.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om