Vem ska ta över S?

Socialdemokraternas nya partiledare ska ha både kunskap och karisma. Och önskelistan blev lång när partidistrikten lämnade sina profiler till valberedningen. Men vad tycker socialdemokraterna i Vimmerby? - Jag ser ingen självklar framtida ledare bland de namn som diskuterats. Det är i alla fall ingen jag gör vågen för, säger Jan Henriksson, Socialdemokraternas gruppledare i Vimmerby.

Vimmerby2011-01-27 07:23

Jakten på ny partiledare fortsätter inom Socialdemokraterna. Kraven är många - och inte minst varierande - på Mona Sahlins efterträdare. Den nya partiledaren ska ha utstrålning, vara inkännande och analytisk - och en statsministerkandidat. Det framgår av de önskemål som partidistrikten lämnat till valberedningen.

Palm eller Österberg
Ett antal tänkbara kandidater har presenterats i media, namn som Anders Lago, Mikael Damberg, Veronica Palm, Stefan Löfven och Sven-Erik Österberg för att nämna några. En av de allra hetaste kandidaterna, före detta finansministern Pär Nuder, har som bekant sagt till valberedningens ordförande att han inte står till förfogande - eller kommer att stå till förfogande.
Veronica Palm framstår efter flera undersökningar som något av "folkets" kandidat, medan Expressens stora undersökning bland drygt 1 300 folkvalda S-politiker lutar åt ett helt annat håll - åt Sven-Erik Österberg.
Annika Högberg, S-politiker i Vimmerby som kan komma att få påverka utgången eftersom hon är bland de nominerade ombuden till extrakongressen i slutet av mars då det hela ska avgöras, har en annan favoritkandidat: Tomas Enroth, vice ordförande i Socialförsäkringsutskottet.

Återupprätta det folkliga
- Utåt sett har han inte setts så mycket i offentlighetens ljus, men inom partiet är han välkänd och respekterad. Han är en fantastisk talare, ödmjuk, engagerad och genuint intresserad av andra - jag tror han kan gå hem hos de allra flesta och jag tror han kan återupprätta det folkliga som kanske gått förlorat i partiet idag.
Men Annika Högberg vill inte begränsa sig till ett namn.
- Jag tror det finns flera som kan klara det här. Men det är viktigt att personen orkar dra partiet över valet 2014, och får därför inte vara för gammal redan nu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om