VEMAB: Håll igen med vattnet!

Vimmerby Energi & Miljö uppmanar nu allmänheten att vara återhållsam med det kommunala dricksvattnet. "Använd inte slang till bevattning, biltvätt eller fyllning av pooler", skriver man i ett utskick.

Foto: Scanpix

Vimmerby2016-06-03 07:19

Vattnet är ett livsmedel som inte är obegränsat. Under de senaste åren har det kommit förhållandevis lite nederbörd, vilket har fått till följd att vattenmagasinen inte fyllts på önskvärd utsträckning.

"När dricksvattnet används till bevattning ökar vattenuttaget markant, och kan tidvis även orsaka lågt tryck i vattenledningarna, vilket kan vara ett problem för många av våra kunder", skriver Vimmerby Energi & Miljö i ett pressutskick på fredagsmorgonen.

Och man passar på att skicka med en uppmaning till kommunens invånare: dricksvattnet ska inte användas till att tvätta bilar och vattna jordgubbsland. Särskilt inte nu.

"Vattenförsörjningen är byggd för att ge ett friskt dricksvatten året om, inte för att tidvis leverera stora mängder bevattningsvatten."

– Det är ingen kris precis nu. Men håller den här trenden i sig så blir det det, säger Göran Nilsson, vatten- och avloppschef på kommunen.

Även om det skulle bli regn, hjälper det föga i nuläget.

– Det skulle ha kommit för ett halvår sen. Sommarregn ger inte mycket för grundvattnet. De mesta tas upp av växtligheten, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om