VEMAB höjer priset för fjärrvärme efter nytt beslut

Styrelsen för Vimmerby Energi och Miljö AB fattade under torsdagen beslut om nya taxan för fjärrvärme under 2023. Precis som många andra fjärrvärmeleverantörer redan aviserat blir det en höjning även här.

Tekniska verken höjer 3,5 procent, Stockholm Exergi med 8 procent. Olle Fogelin vd VEMAB är nöjd med nivån Vimmerby hamnar på. "Jag tycker det är glädjande att vi kan hålla det så lågt", säger han.

Tekniska verken höjer 3,5 procent, Stockholm Exergi med 8 procent. Olle Fogelin vd VEMAB är nöjd med nivån Vimmerby hamnar på. "Jag tycker det är glädjande att vi kan hålla det så lågt", säger han.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2022-10-21 16:30

Vimmerby Energi och Miljö AB har idag cirka 2 100 kunder som har fjärrvärme. Samtliga berörs av prishöjningen.

– Det bestämdes att höjningen på taxorna under 2023 blir två procent, säger vd Olle Fogelin.

Det är en stor höjning jämfört med de senaste åren. Samtidigt är höjningen betydligt mindre än inflationen, som enligt KPIF uppgick till 9,7 procent i september. 

Höjningen är också betydligt lägre än vad andra fjärrvärmeleverantörer har aviserat. Tekniska verken meddelade nyligen att de från årsskiftet höjer fjärrvärmepriset med 3,5 procent i Linköping, Mjölby och Åtvidaberg och att de i Borensberg och Kisa får en höjning med 3,2 procent. Stockholm Exergi höjer med åtta procent för sina kunder.

Olle Fogelin är nöjd med höjningen.

– Jag tycker att det är en bra nivå sett till att vi också har en del ökade kostnader för våra förbrukningsartiklar. 

Hur har ni resonerat inför beslutet? 

– Vi har ökande kostnader generellt i samhället och vi tycker det är viktigt att hålla värmen på en rimlig nivå. Jag tycker det är glädjande att vi kan hålla det så lågt.  

Hur påverkar höjningen? 

– För en villakund med en förbrukning på 15 MWh per år höjs den fasta avgiften med 111 kronor och den rörliga avgiften med 233 kronor inklusive moms per år. Det är ganska blygsamma siffror, säger Olle Fogelin.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!