Planering för stabila elkostnader långsiktigt

I december 2021 var elpriserna rekordhöga. Vimmerby tillhör det område som drabbats näst mest, enligt Martin Johansson, VEMAB.

Vimmerby tillhör elområde tre (stockholmsområdet) och är det område som drabbats näst mest i Sverige av de höga elpriserna, efter södra Sverige. Det finns fyra elområden i landet. Genrebild.

Vimmerby tillhör elområde tre (stockholmsområdet) och är det område som drabbats näst mest i Sverige av de höga elpriserna, efter södra Sverige. Det finns fyra elområden i landet. Genrebild.

Foto: Hasse Holmberg

Vimmerby2022-01-21 20:12

Det rörliga elpriset i december 2021 var åtta gånger högre än föregående år i Vimmerby. 244,98 öre per kilowatt blev schablonbeloppet för gemene man med rörligt elpris. Det är den högsta kostnaden som uppmätts efter att det blev en fri elmarknad 2011.

Regeringen föreslog en modell för kompensation den 20 januari till hushåll med hög förbrukning via deras elnätsbolag men det är flera Vimmerbybor som vänder sig till Vimmerby Energi och Miljö AB (VEMAB) för råd om hur de ska tänka framåt gällande elavtal.

– Det var egentligen ingen som kunde förutspå att det skulle bli en så hög topp. Företag som har haft daglig verksamhet och vissa privatpersoner har haft extrema elkostnader, säger elhandlaren Martin Johansson, vid VEMAB.

Enligt Martin har drygt 80 procent av privatkunderna fast elpris och därför har många inte känt av svängningarna. Han berättar att Vimmerby ingår i det största elområdet i landet och att detta område drabbats mest av prishöjningarna efter södra Sverige. 

En stor anledning är osäkerheten på marknaden och att vattenkraften i Norge, som förser oss med mycket vattenkraft, har blivit lidande till följd av bristande nederbörd.

– Många faktorer påverkar elpriserna och det är i huvudsak en energipolitisk fråga där vi påverkas av mindre planerbara källor och av europeiska priser. Det är högst troligt att svängningarna i priserna kommer hålla i sig i ett par år och nu när det är valår kan marknaden påverkas.

Han upplever att Vimmerbybor har förståelse för och är medvetna om att elpriserna har varit högre de senaste månaderna. De som har kontaktat VEMAB har frågat hur de ska planera för stabila elkostnader framöver.

– Panikval vore det sämsta i nuläget. Jag resonerar med kunder om hur de ska tänka kring rörligt eller fast pris. Det kan finnas fördelar med fast pris vid oro men det rörliga kan samtidigt sjunka framåt vårkanten.

Martin berättar att en villakund i Vimmerby generellt har en förbrukning mellan 10 000 till 15 000 kilowatt per år, vilket bland annat beror på vilken uppvärmningskälla som används. Bland lägenheter landar siffran på mellan 1 500 till 3 000 kilowatt, där storleken är avgörande.

Regeringens förslag på kompensation till hushåll med hög förbrukning avser månaderna december 2021 till februari 2022. Under fredagseftermiddagen kommer VEMAB få information om hur denna ersättningen i så fall ska administreras i Vimmerby.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!