Vemabs vd: "Det stabiliserar det lokala elnätet"

Ingrid Capacitys byggnation av ett batterilager är ett bra stöd för det lokala elnätet i Vimmerby kommun. Det säger Olle Fogelin, vd för det kommunala energibolaget Vimmerby Energi- och Miljö AB som också utreder möjligheten att bygga ett batterilager.

Olle Fogelin, vd för Vemab i Vimmerby, ser flera positiva effekter av etableringen av ett batterilager i Vimmerby . Något det kommunala bolaget också utreder.

Olle Fogelin, vd för Vemab i Vimmerby, ser flera positiva effekter av etableringen av ett batterilager i Vimmerby . Något det kommunala bolaget också utreder.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2022-11-16 15:50

– För kommunen och invånarna är det bara positivt att nya aktörer vill etablera sig och göra den här typen av satsning. Det stabiliserar det lokala elnätet och det är till nytta för var och en, säger Olle Fogelin.

– Utöver det har det ingen direkt påverkan för oss som kommunalt elbolag. Vi tittar också på de här sakerna och det har vi också varit tydliga med, bland annat i de diskussioner vi var inkopplade i det aktuella projektet. Det är många som tittar på de här sakerna för att de är intressanta och lönsamma, säger han.

För en knapp månad sedan avslöjade Vemab att man genomfört en förstudie och att man utifrån den beslutat att gå vidare för att djupare utreda de tekniska och ekonomiska förutsättningarna för att investera i ett batterilager i det kommunala bolagets regi i Vimmerby.

– Det arbetet fortsätter som planerat. Vi har förstås känt till att den här etableringen varit på gång, men det är ingenting som påverkar vårt utredningsarbete, sen får framtiden utvisa om vi kommer att bygga eller inte, säger Olle Fogelin.

Hur långt har ni kommit med utredningen?

– Vi har gjort en lönsamhetsanalys, nu ser vi på mest lämpligaste placering där Tallholmen är en tänkbar plats. Jag hoppas det finns ett förslag färdigt för beslut till våren, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!