Skenande elpriser påverkar alla oavsett avtal men för kunder som bundit sina avtal slår inte prisförändringarna lika hårt. En majoritet av Vimmerby Energi och Miljö AB:s kunder har inte rörliga avtal.
– Av 6 000 kunder, företag och konsumenter, har de flesta fasta avtal. Det är en förhållandevis liten del som har rörligt pris. Det rör sig om cirka 1 000 kunder och av dem är det cirka 800 som har en årsförbrukning under 10 000 kwh, säger marknadschef Carolina Edgren.
Går det att binda nu?
– Om man ringer till oss kan vi, i den mån vi kan ta fram priser, tillåta att man binder och då få fasta priser. Men det är inga långa avtal. Det kan vara en trygghet som konsument att binda till fem kronor om man känner att man inte klarar sju kronor exempelvis men då måste man vara beredd att också förlora den där kronan om priserna sedan sjunker till fyra kronor. Det är exceptionellt svårt för oss att säga om det är en bra affär att gå in i ett fast prisavtal som elmarknaden ser ut nu.
Hur mycket kan elpriserna tänkas stiga?
– Det finns inga begränsningar uppåt, säger Edgren.
Hjälper det att släcka lampor och tvätta på natten?
– Alla kunder har inte timavtal och det behövs för att modereringen ska slå eftersom du annars har ett snittpris. Det är ett stort eget ansvar att gå över till timavtal. Det krävs att man är en aktiv konsument för det kan bli väldigt dyrt annars. Men det påverkar fortfarande när du använder din el och hur mycket. Om alla kan sänka sin konsumtion blir det billigare för alla, säger Olle Fogelin, vd.
3 700 kunder var med när det nuvarande vårflodsavtalet skulle upphandlas. Frågan kvarstår huruvida det kommer vara möjligt att få till ett nytt vårflodsavtal 2023 som läget ser ut nu.
– Vi har inte diskuterat något kring hur framtiden ser ut. Det är nio månader fram och det är lite för mycket som hänger i luften för att det ska gå att säga något alls kring det. Många faktorer har slagit åt fel håll samtidigt för att få oss hit idag, så det går inte att säga. Vi får återkomma i den frågan, säger Carolina Edgren.
El kan inte lagras och elen till din lampa produceras när du tänder den. Vemab:s kraftvärmeverk på Tallholmen är en form av planerbar energi men en stor del av Sveriges energitillverkning är idag väderberoende.
Varför har vi inte mer planerbar energi i Sverige?
– Det är svårt att få lönsamhet i att bygga och det är för korta mandatperioder. Att bygga från idé till färdigt kan ta mellan åtta och tio år. Det är viktigt med långsiktiga överenskommelser och lösningar oavsett politisk tillhörighet, säger Olle Fogelin.
Hur mycket påverkar det nuvarande politiska valet?
– Valet som har varit kommer att påverka utgången av olika stödåtgärder. Att det kommer ske åtgärder vet vi, men vi vet inte vilka det blir.
Det har flaggats för att hushåll i södra Sverige kan kopplas bort från elnätet i vinter men vad det skulle innebära för Vimmerby är oklart.
– Det är inget beslut vi tar lokalt utan det görs nationellt och kommer ske under hög sekretess. Vi hoppas att det inte blir aktuellt men nu har man börjat prata om det eftersom risken ändå finns, säger Fogelin.