Vernissage för "Håll takten"

På onsdagskvällen var det vernissage på Stadsmuséet Näktergalen för sommarens utställning "Håll takten" - som skildrar musiklivet i Vimmerby genom tiderna.

Intarsiafiolen av Teodor Gustafsson.

Intarsiafiolen av Teodor Gustafsson.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby2017-06-07 17:22
Utställning fokuserar på musiken i Vimmerby från sekelskiftet och fram till 1980-talet. I sitt öppningsanförande berättade Gunilla Gustafsson på Näktergalen om utställningen i sig och arbetet bakom den.
- Vi vill uppmärksamma musiklivet i Vimmerby genom tiderna. Allt från musikanter, blåsorkestrar, körer, musikkårer och band, sa Gunilla Gustafsson som även passade på att tacka alla som hjälpt till att sammanställa det digra materialet till utställningen.
- Vi har mängder av tidningsurklipp, skivomslag och gamla scenkläder. Det är jättekul att läsa formuleringar i annonser från förr i världen eller se modet som rådde på den tiden.
Under rundvandringen på muséet stöter vår tidning bland annat på en annons från 1965 då Owe Thörnqvist och Lill Lindfors ska komma till Folkets Park i Vimmerby och det utlovas en show i Las Vegas-klass. Artister som är aktuella än idag för övrigt.
Utställningens riktiga klenod är en fiol tillverkad av Teodor "Tedde" Gustafsson. Han föddes i Pelarne 1895 och gjorde sig känd som en skicklig yrkesman inom träsniderier.
Fiolen som ställs ut på Näktergalen är gjord med så kallad Intarsiateknik.
Den gjordes särskilt till världsutställningen i Chicago 1933 och består av 2000 träbitar av olika träslag som fogats samman. Fiolen belönades med guldmedalj.
Under vernissagen bjöds det även på levande musik. Kulturskolans elever Hedda och Anna framförde några låtar och dessutom spelade Göran Nachtweij.
Utställningen pågår fram till början av september.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om