Veterinären: "Har blivit avsevärt mycket mer"

Under pandemin har många valt att skaffa husdjur. En trend som lett till högt tryck hos veterinärerna.

Veterinärerna märker av en ökning under pandemin.

Veterinärerna märker av en ökning under pandemin.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Vimmerby2021-04-19 06:00

Bara i Vimmerby ökade antalet hundar med 91 stycken under 2020 till skillnad från året innan då det rörde sig om en ökning på åtta enligt statistik från Jordbruksverket. Hos Vimmerby veterinärpraktik har veterinär Peder Johansson märkt av en ökning av både hundar och katter. 

– Vi har öppet tre gånger i veckan och är då fullbokade från morgon till kväll. Jag skulle säga att det är avsevärt mycket mer jämfört med innan. Sedan kan inte jag säga om det beror på att fler skaffat husdjur eller om det är av någon annan anledning, berättar han.

I en undersökning av Novus framgår det att vart tredje hushåll nu har husdjur. Totalt ska det enligt undersökningen finnas över 1,4 miljoner katter och över 90 000 hundar i Sverige. Samtidigt är det många som fortfarande önskar att skaffa djur och speciellt hundar. 

 – Det som jag sett och tycker är lite oroande är att folk verkar vara mindre noggranna än förr när de köper hundar. Jag tror att en hel del köper i panik när de kommer över en hund eftersom det är så högt tryck nu. Det är många som ringer och har köpt en hund utan vare sig besiktningsintyg eller vaccinationsintyg, och som sedan vill ha besiktningen i efterhand. Det är inte så bra. Det har hänt att jag upptäckt hundar som varit sjuka, även om de flesta valpar är friska, säger Peder Johansson.

undefined
"Vi är nästan alltid fullbokade så vi har begränsade möjligheter att ta emot akutfall men ibland kan det vara att vi känner att det här måste vi titta på", säger veterinär Peder Johansson.

Hos unga djur menar han generellt att många kommer för vaccinationer eller mindre ingrepp som att ta bort mjölktänder som inte lossats av sig själv. Hos vuxna djur är öroninflammationer, hudproblem och en krånglande mage bland det vanligaste.

– Jag gör en del operativa ingrepp och utredningar men mycket av det man gör är precis som vid vård av människor banala grejer, som att ta bort tandsten. 

Eftersom Peder Johansson är ensam veterinär på kliniken har han begränsade möjligheter att ta mot akutfall. Tittar han på branschen som stort menar han att det största problemet för husdjursägare just nu är möjlighet till akutvård under kvällar och nätter.

– Även om det finns många veterinärer som håller på med smådjur så räcker det inte till. Det finns inte tillräckligt med hjälp att få under jourtid hos de stora djursjukhusen. Det kan vara ett stort problem om du sitter i Vimmerby med ett akut sjukt djur efter kontorstid. Det är ofta folk ringer runt till de närmaste djursjukhusen utan att få plats. Det tycker jag både är sorgligt och oacceptabelt. 

28 procent av hushållen i Småland har katt visar en undersökning gjord på beställning av Agria och SKK.
28 procent av hushållen i Småland har katt visar en undersökning gjord på beställning av Agria och SKK.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!