Veterinären tipsar: Så blir nyåret bäst för hunden

Många hundar har en stark rädsla för fyrverkerier. Peder Johansson på Vimmerby Veterinärklinik tipsar om vad man som hundägare kan tänka på i förväg.

"Många hundar utveckar en fobi. Det bästa är att se till att de inte i huvudtaget utsätts för fyverkerier" menar vimmerbyveterinären Peder Johansson.

"Många hundar utveckar en fobi. Det bästa är att se till att de inte i huvudtaget utsätts för fyverkerier" menar vimmerbyveterinären Peder Johansson.

Foto: Terje Bendiksby/TT

Vimmerby2021-12-28 14:00

– Det är många hundar som blir jätterädda och utvecklar en fobin mot smällare, ljud och ljuseffekter, berättar vimmerbyveterinären Peder Johansson.

Svenska kennelklubben uppger hundar kan uppfatta smällarljud som en intensiv smärta, att så mycket som en tredjedel är skotträdda och att 35 000 hundar i Sverige medicineras med psykofarmaka när det är dags för fyrverkeri.

– Det bästa är att skydda dem från att bli utsatta från fyrverkerier i huvudtaget, det är plågsamt för dem, menar Peder Johansson. 

– Ta hunden och åk ut till något öde ställe. Det finns också hotell till exempel på vid Arlanda, som öppnar upp just för hundägare på nyår och där det är tyst. Det är det effektivaste. 

undefined
Vissa hotells erbjuder hundar och ägare ett fyverkerifritt nyår.

För de som inte har möjlighet att åka bort gäller det att inte lämna hunden ensam när det smälls. 

– Då kan man försöka avleda uppmärksamheten från det som händer och mildra ljudet från fyrverkeriet. Det är bra att ha musik på. Man kan stoppa bomullstussar i öronen. Sedan är det viktigt att man inte gör en affär av det genom att som hundägare själv reagera. Säg inte "stackars lilla hunden" utan låtsas som att det regnar. Det kan lugna dem lite grann eftersom de ser att husse eller matte inte är rädda. Men sedan är det hundar som trots det blir helt panikslagna, säger Johansson. 

undefined
Peder Johansson har själv många gånger skrivit ut recept till väldigt skotträdda hundar. "Det får hunden att bli väldigt trött och inte bry sig så mycket om vad som händer"

I de fallen menar han att det är bra att i förväg besöka en veterinär. 

– Det finns mediciner som verkar lugnande och som en veterinär då kan skriva ut recept på.

Fler tips för rädd hund

Ta aldrig med hunden till en plats med fyrverkerier, även den lugnaste av hundar kan bli skrämd för livet.

Ta en tur med bilen under de ”värsta” timmarna.

Rasta hunden i god tid och håll den inomhus under det mest intensiva smällandet. Dra för gardinerna och sätt på musik.

Om hunden är utomhus, håll den kopplad så att den inte kan rusa iväg i panik.

Försök att avleda hundens uppmärksamhet med en rolig leksak eller något att tugga på. Om hunden gömmer sig, låt den vara.

Källa: Svenska kennelklubben

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!