Den senaste tiden har såväl Hultsfred som Oskarshamns kommuner drabbats av större bränder. Vid skogsbranden som bröt ut mellan Vena och Kristdala vid lunchtid på söndagen och som på måndagen ännu inte var under kontroll, arbetade ett 40-tal brandmän för att släcka elden.
På Vimmerby brandstation följer man just nu läget i grannkommunerna noga. Vid ett samverkansmöte på måndagsförmiddagen diskuterades möjligheten att låna ut personal från Vimmerby för att stötta upp styrkorna som jobbar med branden utanför Kristdala och Vena.
Risken att en liknande brand skulle utvecklas i Vimmerby, oroar stationens räddningschef i beredskap, Ola Ståhlgren.
– Visst är vi oroliga, det går inte säga annat. Alla går på tårna och hoppas att det inte ska hända något nu när väderläget är så extremt, säger han.
I Kalmar län har SMHI haft en klass 1-varning för förhöjd brandrisk utfärdad sedan en tid tillbaka. Enligt rådande prognoser från SMHI ska såväl värmen som torkan hålla i sig under minst ytterligare tio dagar.
– Vi ser stor oro för att värmen fortsätter, vi är i ett extremläge nu, säger Ola Ståhlgren.
Samtidigt är bemanningen lägre än vanligt på stationen i Vimmerby. Svårigheter att hitta extrapersonal gör att befintlig personal får täcka upp när det fattas folk.
– Vi har haft problem med bemanning, ja. Det är rekryteringen av deltidsbrandmän som är problemet. Vi har fått pussla för att få ihop full styrka framförallt under sommarperioden.
Hur har det gått?– Vi har lyckats relativt bra, men vi är någon man kort varje vecka, Normalt ska vi vara 1+7 men nu kör vi 1+6. Det är vad vi kan få ihop.
Ola Ståhlgren säger att svårigheterna att rekrytera deltidsbrandmän är ett nationellt problem.
– Det är ett problem i hela landet och anledningen till varför det är så är svår att svara på. Kanske finns det inte ett intresse eller så har det att göra med tiden.
Om en liknande skogsbrand som branden utanför Kristdala skulle ske i Vimmerby, skulle ni klara av situationen med färre personal?– Då får man ju ta hjälp av andra styrkor. Större händelser är alltid resurskrävande och det är ett bekymmer när det råder hög brandrisk överlag. Det skulle behövas en större mängd regn just nu, säger Ola Ståhlgren.
– Hur pass rustade vi är beror på omfattningen av en brand, vi har ju den bemanning vi har.