"Vi är i ett gynnsamt läge" – företaget expanderar

I snart fyra år har Au2mate haft sitt kontor i gamla banken vid Stora Torget. Innan året är slut räknar de med att ha ökat personalstyrkan. Men vad är det egentligen de sysslar med?

Det är ett gynnsamt läge för Au2mate i Vimmerby, som hoppas kunna öka personalstyrkan till nio personer under året. Från vänster: Jonas Rotebäck och Emil Forstner.

Det är ett gynnsamt läge för Au2mate i Vimmerby, som hoppas kunna öka personalstyrkan till nio personer under året. Från vänster: Jonas Rotebäck och Emil Forstner.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2022-04-03 20:00

– Vi gör kundanpassade automationslösningar. Om man ska förklara det på ett enkelt sätt så kan det vara att en operatör som jobbar på en industri ska kunna från en skärm starta en process, så att det sker automatiska saker i produktionen: pumpar startar, ventiler öppnar och stänger och reglerar värme och kyla till exempel, förklarar Jonas Rotebäck som är teknisk chef på Au2mate. 

Emil Forstner, säljchef, fyller i:

– Vi är inriktade mot livsmedelsproduktion.

Hängde ni med? För Vimmerby Tidnings reporter, som inte är någon teknisk expert blir det till att ställa en kontrollfråga:

Ni gör den tekniska biten för att processen i industrin ska fungera?

– Ja, både enkla och komplicerade arbetsmoment som man förr utförde för hand, bygger vi helautomatiska lösningar för, säger Rotebäck.

undefined
"Vi påverkas väldigt mycket av leveranstider på styrsystem, alltså hårdvaran som vi använder, det är långa leveranstider. Men arbetsbelastningen har vi än så länge inte sett någon större påverkan på, folk äter ju mat ändå och dricker mjölk. Utöver långa leveranstider så har vi inte märkt av något sådant", svarar Jonas Rotebäck på frågan om de märker av omvärldsläget.

2017 började Jonas Rotebäck att arbeta för danska Au2mate. 2018 startades det svenska dotterbolaget med samma namn och huvudkontoret hamnade i Vimmerby, tack vare Rotebäck som flyttade hem från Stockholm. 

– Rent placeringsmässigt så är Vimmerby väldigt bra, många av våra kunder ligger ganska nära i området, säger Rotebäck.

2018 var det bara Rotebäck som var anställd, men idag har de nyligen blivit sju och målet är att bli ännu fler.

– I år har vi ett mål på att vara nio stycken innan året är slut, så det skulle innebära att vi ökat med tre. Det känns rimligt, även om vi kanske har kapacitet att sysselsätta fler folk så måste vi också kunna växa på ett vettigt sätt och ta hand om de nyanställda på ett bra sätt. Vi är i ett gynnsamt läge och det ser positivt ut, men det är inte busenkelt att rekrytera, säger Forstner.

undefined
"Just nu har vi otroligt mycket framför oss. Som det ser ut nu så kommer vi expandera rätt så rejält. Vi har många stora projekt på g", säger Emil Forstner, som är säljchef på Au2mate.

Trots att företaget för blotta ögat kan se litet ut så menar de att det finns muskler att ta till från andra Au2mate-kontor runtom i Europa. 

– Om vi har ett projekt som kräver tio personer så kan vi låna resurser från andra länder, vilket gör att vi kan hantera stora projekt också, säger Rotebäck.

Vilka utmaningar ser ni framåt?

– Inget projekt är det andra likt, så man måste alltid utveckla sig, men det är lite vardag för oss. Den stora utmaningen nu är leveranstider och att man får skjuta upp driftssättningar på grund av det. De flesta har förståelse för det för alla vet hur läget är, säger Rotebäck.

– Problem är ju lite av vår business, det är det som vi jobbar med, säger Forstner. 

undefined
På andra våningen i gamla banklokalen vid Stora torget i Vimmerby har Au2mate sitt kontor. För några år sen hade de bara halva lokalen, men i takt med att företaget växt så har kontoret också fått växa.
Ingången till Au2mates kontor på Storgatan. Ovanför dörren skymtar skylten från när det var bank i lokalen.
Ingången till Au2mates kontor på Storgatan. Ovanför dörren skymtar skylten från när det var bank i lokalen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!