”Vi behöver dagisplatser”

Det finns behov av ytterligare en förskoleavdelning i Djursdala – det menar i alla fall flera föräldrar.
– Vi har olika syn på det där. Politiker kan stå i fullmäktige och säga att det inte finns något behov, men vi är ju flera som vet att det finns barn som behöver plats men inte får någon, säger Sandra Carlsson, som själv står i omplaceringskö med sina två barn.

Vimmerby2017-10-09 08:30

En förskoleavdelning på Backsippan i Djursdala täcker inte behoven enligt föräldrarna, som vill visa att det finns barn som väntar på plats – även om det inte alltid syns.

Louise Djurstedt och hennes familj flyttade till Hillesbo, Djursdala, för ett år sedan. Hon visste från början att det är svårt att få plats på Backsippan i Djursdala, där de helst vill ha de två yngsta, fem och ett år gamla.

– När vi fick besked att vi får dagisplatser i Södra Vi hade vi inget annat val. Förskolan i Södra Vi är jättebra, det vet vi, men man vill hellre att barnen får lära känna de barn som de sedan ska gå i skolan med. Men vi kan inte ställa oss i omplaceringskö förrän de börjat förskolan – i januari – så det drar ut på det ytterligare. Jag tycker kösystemet, om det finns något, är luddigt och funkar dåligt. Det finns ett behov, men man verkar blunda för det.

Djursdala samhällsförening har tidigare gett flera förslag på hur ytterligare en förskoleavdelning skulle kunna bereda plats för barn som står i kö. Föräldrarna ser också alternativ.

– När det inte finns platser i Vimmerby löser man det, med paviljonger. Varför kan man inte lösa det i Djursdala? säger Louise Djurstedt.

Baktanke

– Det fanns för ett antal år sedan en andra förskoleavdelning inne på skolan och det funkade jättebra. Jag är rädd för att det finns en baktanke från politiskt håll. Har de inte underlag för fler barn på dagis är det också lättare att säga att det inte finns underlag för skolan och ta beslutet att lägga ner den, säger Maria Olsson.

Hon har en 8-åring som går i Södra Vi skola och en 3-åring i förskolan i Södra Vi.

– Det fanns inte dagisplats i Djursdala, när jag skulle börja jobba. Nu är jag mammaledig sedan i våras och jag hoppas kunna få in de båda yngsta barnen, men det ser mörkt ut och vi har fått besked att det i så fall tidigast kan bli hösten 2018.

För att kunna nyttja 15 timmars förskola blir det mycket bilåkande.

– På morgonen kör vi till skolan och förskolan i Södra Vi, sedan ska treåringen hämtas kvart över elva, vi hinner lagom hem innan vi ska hämta 8-åringen i skolan. Det är bökigt att få ihop livspusslet med en liten bebis.

Sara Strid är föräldraledig med första barnet.

– Vi vill ha plats på förskolan i Djursdala, men jag oroar mig för att det kommer att bli svårt, fast det nästan är ett år kvar tills jag ska börja jobba.

Sara tycker att systemet, där man tidigast kan stå i aktiv kö fyra månader innan man behöver förskoleplats, krånglar till det.

– Vi vet ju redan nu var vi vill ha plats, men jag kan inte söka förrän i april. Man vill ju inte få beskedet någon månad innan man ska börja jobba att det inte finns någon plats.

Står i kö

Sandra Carlsson har två barn på Lunden i Vimmerby och står i omplaceringskö sedan en månad.

– Vi har fått preliminärt förhandsbesked, tidigast hösten 2018. Det är alltså väldigt lång väntetid i Djursdala. Nu åker vi sex mil om dagen för att barnen ska få tillgång till femton timmars allmän förskola.

Hon tycker att det är särskilt viktigt att komma ihåg de ”osynliga” barnen.

– Alla barn syns inte, eftersom man inte hamnar i omplaceringskö förrän man börjat förskolan. Vi känner stor oro då politiker uttalar sig om något utan att ha tillräcklig kunskap. Informationen man ger tar andra politiker beslut ifrån, det ger risk för beslut på felaktiga grunder. Vi vill visa att de här barnen finns.

Hur många barn tror ni behöver plats i Djursdala?

– Vi har inte gjort någon regelrätt research, men ett tiotal barn handlar det nog om och det är flera barn på gång. Det är dags att låta kommunens ledord genomsyra hur man ser på och arbetar med förskolefrågan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om