"Vi behöver Komedianten"

Kommunen vill sälja teaterlokalen Komedianten. Teaterföreningen Komedianterna kan inte köpa huset. - Vi har inte råd - 2,3 miljoner är för dyrt. Men utan Komedianten kommer vi sakta att försvinna, befarar Lars-Åke Öhman, ordförande i Komedianterna.

Teaterföreningen Komedianterna har hyrt Komedianten på Storgatan, sedan 1980-talet. Nu kan de få köpa lokalen av kommunen - för 2,3 miljoner.

Teaterföreningen Komedianterna har hyrt Komedianten på Storgatan, sedan 1980-talet. Nu kan de få köpa lokalen av kommunen - för 2,3 miljoner.

Foto:

Vimmerby2009-09-10 06:23


Det är inte första gången en försäljning av Komedianten, en gång Frälsningsarméns lokal på Storgatan men sedan slutet av 1980-talet centrum för Komedianternas teaterverksamhet, är på tapeten.
Men nu upplever Komedianterna hotet att deras lokal ska gå dem ur händerna mera konkret än tidigare.
- Nu har man ju till och med värderat fastigheten och dessutom är det dåliga tider, så kan kommunen få in 2,3 miljoner är det väl inte pengar man viftar bort, säger Lars-Åke Öhman.
Men några 2,3 miljoner varken vill eller kan föreningen betala för att behålla sin lokal.
- Det är för dyrt. Huset är i mycket dåligt skick och har inte underhållits på många år. Dessutom har vi inga pengar. Vi får nu 60 000 kronor i årligt bidrag, men betalar 53 892 kronor per år i hyra och har alltså ungefär 6 000 kronor kvar i årligt verksamhetsbidrag. De flesta av våra föreställningar har gått plus men vi har inte mer rörelsekapital än att vi skulle klara en årshyra.
Löften om att få en annan lokal stillar inte oron i styrelsen.
- Det är inte så enkelt. Även om det finns andra bra teaterlokaler, exempelvis Tullportsteatern, behöver vi tillgång till en scen vi aldrig behöver dela med andra eller utrymma. Vi måste också ha förvaringsutrymmen för rekvisita, kläder och annat material vi själva byggt och samlat på oss genom åren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om