"Vi behöver utbilda fler brandmän"

Efter sommarens många och stora skogsbränder ska fler brandmän utbildas i Sverige.

Justitie- minister Morgan Johansson (S) säger att utbildningen av brandmän ska öka från 500 till 800 om året efter sommarens skogsbränder.

Justitie- minister Morgan Johansson (S) säger att utbildningen av brandmän ska öka från 500 till 800 om året efter sommarens skogsbränder.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2018-08-11 10:00

– Vi behöver utbilda fler brandmän och ökar på från dagens 500 till 800 om året. Inom några år ska vi växla upp till 1 000 nyutbildade brandmän om året, säger justitie– och inrikesminister Morgan Johansson (S) när han besöker Vimmerby och Hultsfred.

Morgan Johansson har följt flera av de stora skogsbränderna på nära håll.

– 25 000 hektar har brunnit i landet. Samtidigt är jag glad att det inte lett något dödsfall eller allvarlig skada på människor. Bränderna har också begränsats förhållande vis snabbt, så det har gjorts ett mycket professionellt jobb, säger han.

En slutsats som regeringen drar är att det behövs fler utbildade brandmän i landet.

– Vi avsätter 36 miljoner kronor för att utbilda fler varje år, säger han.

Utöver det ses också tillgången till material över för att kompletteras.

– Det finns 15 skogsbrandsdepåer runt om i landet och i sommar har material från samtliga används, även om vi inte tömt alla depåer. NU har MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, fått i uppdrag att se över vilket material som finns och vad som behöver köpas in för att vi ska vara bättre rustade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!