"Vi får allt fler brudpar till oss"

Trycket på kyrkan i Tjärstad har ökat de senaste åren och beläggningen är hög. Just nu genomför Rimforsa församling en omfattande och välbehövlig renovering.

I många år har församlingen nekats att måla taket i sakristian. Nu är det däremot annorlunda och prästens arbetsrum får en välbehvölig renovering.

I många år har församlingen nekats att måla taket i sakristian. Nu är det däremot annorlunda och prästens arbetsrum får en välbehvölig renovering.

Foto: Dennis Petersson

Vimmerby2019-02-01 13:00

TJÄRSTAD

– Det är faktiskt två parallella projekt som pågår. Det ena är att kyrkan ska fräschas upp rent färgmässigt, allt från väggar till bänkar.Taket hoppar vi över just nu, och samtidigt genomför länsmuseet konserveringsarbeten för predikstolen, altaret och våra vapensköldar, berättar fastighetschef Henri Riccono.

Det var för nära två veckor sedan som Tjärstad kyrka inreddes med byggnadsställningar och plötsligt förvandlades till en byggarbetsplats. Under den närmaste tiden, till slutet av april månad, kommer det mäktiga kyrkorummet vara stängt för allmänheten och få ett rejält ansiktslyft. Bakgrunden till det omfattande renoveringsprojektet är enligt fastighetschefen att behovet är stort.

– Den här kyrkan har fått ett större tryck på sig genom Rimforsa strand och vi märker att vi får allt fler brudpar till oss, samtidigt har det blivit en högre beläggning vid gudstjänsterna. Som det är nu ser portar, dörrar och bänkar inte särskilt roliga ut. Det ska bli mycket trevligare att välkomna våra besökare, både församlingsbor och övriga, till en kyrka med ett fräscht och trevligt intryck, förklarar Riccono.

Tjärstad kyrka byggdes i slutet av 1700-talet och bär på en häftig historia. Att renovera en sådan byggnad är inte helt lätt, men en spännande utmaning enligt entreprenören Stångå måleris ägare Stefan Håkansson.

– Det har varit en liten process att sätta sig in i vad vi egentligen ska ha för typ av färger och så, men det är hur kul som helst. Vad det handlar om är egentligen traditionellt måleri med traditionella färger och rätt lagningsbruk. När vi får lacka lite golv också så kommer det att bli hur bra som helst, säger han.

Totalt arrangerar Rimforsa församling årligen cirka 75 förrättningar, så som bröllop, dop och begravningar, i Tjärstad kyrka, detta utöver arrangemangen i Oppeby, Kättilstad och Hägerstad. Församlingens samtliga kyrkor har så kallade vård- och underhållsplaner som sträcker sig till år 2028. För Tjärstad kyrka är det efter den pågående renoveringen grindsstolparna som är redo att rustas upp.

– Jag kom hit till församlingen i september förra året från en tjänst på Lantmäteriet och det som lockade mig var att få arbeta med gamla och historiska byggnader. Du får inte göra precis vad du vill, utan du ställs hela tiden inför nya utmaningar, och det tycker jag är jättespännande, avslutar Riccono.

I samband med Stångå Måleris projekt genomför Länsmuseet konserveringsarbeten för bland annat predikstolen.
I samband med Stångå Måleris projekt genomför Länsmuseet konserveringsarbeten för bland annat predikstolen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!