Samverkan ska säkra vattnet i Vimmerby

"Vatten har blivit en allt viktigare fråga. Vi förstår nu allihopa att det är inte obegränsat och att det är inte gratis så vi måste hushålla med vattnet. Det är helt avgörande, inte bara för företagen, utan alla oss som bor här."

En förstudie om förbrukningen av och tillgången till vatten kan effektiviseras i Vimmerby presenterades på tisdagen. T.v  Adnan Johic från konsultföretaget WSP som gjort förstudien, kommunstyrelsens ordförande Jacob Käll (C), Carina Östh, utvecklingsavdelningen och Thomas Svärd, Vimmerby kommun.

En förstudie om förbrukningen av och tillgången till vatten kan effektiviseras i Vimmerby presenterades på tisdagen. T.v Adnan Johic från konsultföretaget WSP som gjort förstudien, kommunstyrelsens ordförande Jacob Käll (C), Carina Östh, utvecklingsavdelningen och Thomas Svärd, Vimmerby kommun.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2021-11-23 18:00
undefined
En förstudie om förbrukningen av och tillgången till vatten kan effektiviseras i Vimmerby presenterades på tisdagen. T.v Adnan Johic från konsultföretaget WSP som gjort förstudien, kommunstyrelsens ordförande Jacob Käll (C), Carina Östh, utvecklingsavdelningen och Thomas Svärd, Vimmerby kommun.

Det säger kommunstyrelsens ordförande Jacob Käll (C) om den förstudie om vattentillgången och en hållbar livsmedelsindustri i Vimmerby som presenterades vid ett seminarium i Vimmerby på tisdagen, där ett flertal företag, kommuner och regionen deltog. Förstudien har gjorts av konsultföretaget WSP och presenterades av Adnan Jahic.

Varför görs det här arbetet?

– Livsmedelsindustrin är en basnäring i Vimmerby kommun och vatten en råvara som vi trott är oändlig och som alltid bara finns där. Men torkan 2018 gjorde att man insåg riskerna och att vatten inte är oändligt. Därför är det viktigt att ta vara på de resurser som finns, säger Adnan Jahic.

I förstudien ingår flera lokala företag som på olika sätt har stort behov av vatten. Här är några exempel:

• För Åbro Bryggeri är vatten en helt avgörande råvara i ölproduktionen. För att tillverka en liter öl går det åt 2– 2,5 liter vatten. Företaget har egen brunn, men från samma grundvattentäkt som kommunen

• Arla Food använder 1 000 – 1 300 kubik vatten per dygn

• Lantbruksföretaget Flaka Mjölk med nära 700 kor och ungdjur behöver 40 kubikmeter dricksvatten varje dygn till sin djurhållning

Enligt Svenskt Vatten använder varje person cirka 140 liter vatten per dygn. Det innebär att Vimmerbyborna använder över två miljoner liter vatten per dygn.

undefined
Skissen är ett exempel på hur olika aktörer i Vimmerby kommun skulle kunna samverka för en effektivare vatten och energianvändning, enligt förstudien.

Kommunen är beredd att vara en samlande kraft för en effektivare vattenanvändning i Vimmerby och kommande insatser är tänkta att finansieras med hållbarhetspengar från EU.

– Grundtanken är att hitta samverkan för hur vi kan jobba ihop och vad var och en av oss som är med kan göra. Vi har kommit fram till att besöksnäringen bör vara med och även andra företag. Det kan också röra sig om energiförbrukning. Sotenäs kommun jobbar på det sättet, men vi skulle behöva ett konkret fall att jobba med istället för att börja med bygga en organisation, säger kommunstyrelsens ordförande Jacob Käll.

Ett sånt konkret exempel är vattnet från mjölken som blir mjölkpulver på Arla.

– I dag släpper vi ut 500– 600 ton i princip rent vatten varje dygn och vi vill självklart vara en del i arbete som kan göra att det används på ett bättre sätt, säger platschefen Magnus Dahlbom.

Den möjligheten ska tas upp nästa gång gruppen träffas.

Några av deltagarna på semineriet om hållbarhet och vattentillgången i Vimmerby.
Några av deltagarna på semineriet om hållbarhet och vattentillgången i Vimmerby.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!