– Redan när kommunstyrelsen gav oss klartecken att dra igång projektet var det osäkert om vi skulle hinna få det klart i tid till premiären och vid alla möten under projektets fortlöpande har vi varit oroliga för att inte hinna klart i tid. Så det har funnits en medvetenhet hos alla att vi var i en gråzon när vi satte igång arbetet någon eller några dagar för tidigt. Visst det var fel, men annars hade vi inte hunnit i tid, säger Torbjörn Bergström i en kommentar till beslutet om en byggsanktionsavgift på drygt 99 000 kronor.
I somras rapporterade Vimmerby Tidning att miljö- och byggnadsförvaltningen hade inlett ett tillsynsärende kring byggprojektet vid ishallen.
– Vi fick in ett tips om att man påbörjat åtgärder som man behövde startbesked för, sa Emelie Ahlstrand, avdelningschef på miljö- och byggnadsförvaltningen.
Den 20 juni beviljades bygglov för två tillbyggnader av ishallen, men startbesked lämnades inte i samband med lovet.
Personal från miljö- och byggnadsförvaltningen besökte fastigheten den 9 juli.
"Vid platsbesöket noterades det att en av tillbyggnaderna påbörjats. Delar av den befintliga tegelväggen hade rivits och markförändringar gjorts. Plintar var gjutna och gjutformen till betongplattan påbörjad", skriver miljö- och byggnadsnämnden och fortsätter:
"Startbesked för att få påbörja byggnationen meddelades först senare samma dag som platsbesöket gjordes."
Nu har nämnden beslutat att ta ut en byggsanktionsavgift på 99 129 kronor av fastighetsägaren, det vill säga Vimmerby kommun.
"Inför nämndens sammanträde har ett brev skickats till företrädare för fastighetsägaren med möjlighet att komma in med en förklaring eller framföra andra omständigheter som kan vara av vikt för nämndens beslut. Företrädaren har inte återkommit med något svar", skriver nämnden i beslutet.
Johan Blomberg (M) och Stig Jaensson (S) reserverade sig mot beslutet. De yrkade på att byggsanktionsavgiften skulle sättas ner med 50 procent. Men fick inte gehör för det.
Hur ska de beloppet betalas?
– Det belastar i första hand projektet och om de pengarna inte täcker faller det väl på fastighetskontoret. Samtidigt går pengarna tillbaka till kommunen, men hälften hamnar hos Hultsfred, säger Torbjörn Bergström.