"Vi har försökt tolka Vimmerby 2014"

En stor, vit vägg. Lite trist. Men inte inte nu längre. Stockholmsbaserade konst- och designgruppen Kollektivet Livet och Sveriges mest kända tatueringsstudio Salong Betong har gjort en väggmålning inspirerad av graffiti på Astrid Lindgrens Näs. Med en tolkning av Vimmerby 2014 som motiv.
- Vi tror att Astrid hade dragit på smilbanden om hon sett det här, säger Andreas Blom, Kollektivet Livet.

Vimmerby2014-06-04 06:42


Förstagångsbesökare på Astrid Lindgrens Näs reagerar ofta på att besöksmålet med författarens barndomshem ligger så gott som mitt i stan.
- Det är en av de vanligaste kommentarerna. Man ser det dessutom nästan som ett problem, att samhället vuxit och omsluter Näs. Det har jag aldrig gjort. Jag tycker snarare att det är häftigt och en självklar utveckling, säger Karin Eliasson, trädgårdsmästare och konstnärlig ledare för Trädgårdarna på Astrid Lindgrens Näs.

"Blev helt tagen"
Med det som utgångspunkt föll det sig naturligt att bjuda in staden i trädgårdarna, vars första del nu är nära invigningen den 14 juni. Det började med en tom betongvägg, vid det som i dagarna ska bli en rosengård. När Karin Eliasson kontaktade Andreas Blom på Kollektivet Livet, som har lång erfarenhet av konst, grafisk formgivning och utsmyckningar och att förvandla tråkiga grå fasader till färgsprakande muralmålningar.
Andreas Blom hade aldrig hört talas om Astrid Lindgrens Näs.
- Karin pratade om att hon ville ha "någon graffitimålning i rosenträdgården" och jag tänkte att det var bäst att åka ner till Småland och titta i alla fall. Jag blev helt tagen. Det var väldigt starkt att komma hit och upptäcka den här platsen, och allt så är på gång med trädgårdarna. Det var all in. Klart vi ville vara med.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om