"Vi har haft väldigt låg beläggning"

I januari utökades kapaciteten till 20 platser. Så sent som i juni nyanställdes personal. Men hösten har varit tuff för Elisabethgården.- Vi har haft en väldigt skakig beläggning. Branschen är oerhört oförutsägbar och svår att prognostisera. Men vi gör allt för att vända på det, säger vd Karin Tenelius.

Vimmerby2013-12-20 07:33

Akut- och utredningshemmet Elisabethgården strax söder om Vimmerby har problem. Under hösten har det periodvis varit tomt.
- Det har varit väldigt låg beläggning. Vi upplevde en liknande svacka med stor nergång förra hösten. Sedan repade vi oss och hade en stark vår, så bra att vi till och med nyanställde. Men i augusti blev det plötsligt dött igen, säger vd Karin Tenelius.

Oförutsägbart
På Elisabethgården tar man emot familjer eller ensamstående föräldrar med barn upp till tolv år samt gravida kvinnor. Här erbjuds utredningar, skyddsboende och öppenvård. Ett problem är att ingen vet hur behoven ser ut på sikt.
- Det är villkoren i branschen och jag har haft kontakt med andra hem runtom i Småland, som brottas med precis samma sak. Svårigheten är att verksamheten är oförutsägbar.
- Vi behöver inte ha fullt, det räcker med 6-7 placeringar för att det ska gå runt. Men även när Elisabethgården står tom måste vi ha bemanning och en hel personalstab som står beredd, om en socialsekreterare i en kommun ringer och säger "vi kommer om tre timmar", säger Karin Tenelius.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om