"Vi har inte haft någon verksamhet de sista tio åren"

Vimmerbyortens Sågverks & Träindustriförening läggs ner – efter 69 år.
– Det känns lite blandat, min pappa Runar Carlenskog var med och startade föreningen 1947. Men vi har inte haft någon verksamhet de senaste tio åren och syftet med föreningen är borta med tanke på att det finns så få privata sågverk kvar, säger Ove Carlenskog, som varit ordförande sedan 2006.

En bild från sista mötet, när man tog beslutet att lägga ner föreningen. På bilden Inge Carlsson, Roger Svensson, Ove Carlenskog och Peter Andrae. På väggen bakom herrarna syns till vänster Runar Carlenskog, som var med och bildade Vimmerbyortens Sågverksägareförening 1947. Foto: Jan Praznik

En bild från sista mötet, när man tog beslutet att lägga ner föreningen. På bilden Inge Carlsson, Roger Svensson, Ove Carlenskog och Peter Andrae. På väggen bakom herrarna syns till vänster Runar Carlenskog, som var med och bildade Vimmerbyortens Sågverksägareförening 1947. Foto: Jan Praznik

Foto:

Vimmerby2016-05-12 13:15

Vimmerbyortens Sågverks & Träindustriförening kan knappast sägas ha slitit på mötesstolarna. Efter senaste årsmötet 2006 har man inte haft någon verksamhet. När man nyligen träffades för ett möte var huvudpunkten på dagordningen att besluta om föreningens fortsatta existens.

– Eftersom det inte finns något intresse att driva föreningen vidare beslutade vi att avveckla verksamheten och avsluta föreningen, säger Ove Carlenskog.

”Kartell” i dag

När föreningen bildades i november 1947 ville sågverksägarna organisera råvaruinköpen på ett enhetligt sätt gentemot i första hand de stora virkesleverantörerna, som till exempel Domänverket. I dagens läge skulle man kanske kalla det kartellbildning. Man försökte också gemensamt saluföra olika sågverksprodukter, men efter vad som framgår av protokollen från den tiden var det inte lätt, eftersom enigheten sinsemellan inte alltid var den bästa.

Från att ha varit en aktiv förening både på lokal och nationell nivå under 1950-70-talen, har verksamheten successivt minskat.

– Det gjordes ett försök att utveckla föreningen och få fler medlemmar 1993, när vi ändrade namn från Vimmerbyortens Sågverksägareförening till Vimmerbyortens Sågverks & Träindustriförening. Förhoppningen var att också andra träbearbetande företag skulle ansluta sig. Men det funkade inte.

En anledning till föreningens slumrande tillvaro har varit att antalet sågverk runt Vimmerby minskat från 60-70, när de var som flest, till dagens fåtal. En annan är att föreningens syfte inte längre tillgodoser något större behov för dagens företag.

Vemodigt och logiskt

– Inköp av virke och timmer fungerar på ett helt annat sätt idag.

Efter tio inte särskilt ansträngande år som ordförande är det med blandade känslor Ove Carlenskog lägger ifrån sig ordförandeklubban.

– Det är vemodigt, men ändå ett helt logiskt beslut. Nu avslutar vi också föreningens konto och skänker kassabehållningen till Cancerfonden, Alzheimersfonden och Hjärt- och Lungfonden. Handlingar och protokoll överlämnas till kommunens arkiv.

Ur historiken
Vid ett sammanträde som hölls på Vimmerby Stadshotell 21 november 1947 diskuterades frågan huruvida intresse fanns att bilda en lokalförening ”till gagn för sågverksindustrin i Vimmerby med omnejd”. Utöver dryga 10-talet lokala sågverksägare fanns ombudsmannen i Sveriges Mindre Sågverksägares Riksförbund, Herman Johansson från Piteå, närvarande. Man beslutade att bilda Vimmerbyortens Sågverksägareförening. Till ordförande valdes Ragnar Johansson, Gallebo, Södra Vi. Vid detta första sammanträde invaldes 16 medlemmar och vid nästkommande möte den 8 januari 1948 ytterligare 13 medlemmar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om