"Vi har inte lagt några besparingskrav

Förtvivlade lärare befarar katastrofala effekter och föräldraföreningen på Vimarskolan har skrivit brev till kommunstyrelsen, där man framför sin oro. - Vi har inte lagt några besparingskrav på skolan, vi väntar in den handlingsplan förvaltningen jobbar med, säger Lis-Astrid Andersson (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Lis-Astrid Andersson (S)

Lis-Astrid Andersson (S)

Foto: Arkivfoto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2018-04-26 07:00

Barn- och utbildningsnämnden har begärt 2,5 miljoner i extra anslag. Kommunstyrelsen har tidigare sagt nej med hänvisning till att nämnden redan fått ett påslag på 15 miljoner för 2018, men i kommunfullmäktige tidigare i veckan gick frågan på återremiss.

Att fristen skulle ge nytt hopp vill inte Lis-Astrid Andersson (S), påstå.

- Nej, det vet jag inte. Det beror mera på att man vill se handlingsplanen som förvaltningen jobbar med först, innan man fattar beslut. Det handlar ju om att kommunstyrelsen velat ha en genomlysning eftersom vi inte håller budget och det är klart att det känns i magen att vi inte klarar det. Vi vill också ha en budget i balans.

Vimarskolans Föräldraförening skriver i ett brev till kommunstyrelsen att man är väl medveten om att fördelningen av pengar inte är fastslagen, men vill ändå lyfta fram sin oro för att färre lärartjänster blir en konsekvens av mindre pengar och sammanslagning av nuvarande klasser betyder större arbetsbörda för kvarvarande lärare, mindre egen elevtid och att eleverna kommer få det svårare att nå uppsatta mål.

"I den genomlysning som Agneta Gatel har genomfört har det ifrågasatts om det är en korrekt utgångspunkt hon har haft när hon har kommit fram till att BUN ska kunna spara över 17 miljoner kronor. Att fatta beslut med felaktiga uppgifter som grund kommer att få förödande konsekvenser för våra elever. En väl fungerande skola gör att barnfamiljer vill flytta till Vimmerby och inte ifrån. En utarbetad lärarkår på skolan kommer inte var till någons fördel och definitivt påverka våra elever negativt. Det är därför av stor vikt att kommunstyrelsen säkerställer att materialet bygger på relevanta underlag", skriver man också.

Förvaltningschef Birgitha Sahlin tycker att det är för tidigt att säga om den oro som framförts från personal och föräldrar är befogad eller inte.

- När man som ansvarig rektor får indikationer på att man måste anpassa sig så är det självklart att man lyfter på alla tänkbara stenar och sedan har man en dialog. Men ibland blir diskussionsunderlag sanning. Förvaltningen jobbar på med handlingsplanen, som ska tas upp i nämnden i maj.

- Rektorerna arbetar med konsekvensbeskrivningar. Det är olyckligt om lösryckta saker ur ett diskussionsunderlag blir en sanning och fakta, säger vice ordförande i nämnden Kjell Alexandersson (M).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!