"Vi har mycket att lära oss av varandra"

Samverkan mellan två länder för att låta ungdomar utvecklas med olika möjligheter och lära sig av varandra.

Utbytet mellan Uganda och Vimmerby handlar om att lära sig av varandras kulturer och erfarenheter. I veckan besökte representanter från Mukono Vimmerby. Foto: Annika Stagård

Utbytet mellan Uganda och Vimmerby handlar om att lära sig av varandras kulturer och erfarenheter. I veckan besökte representanter från Mukono Vimmerby. Foto: Annika Stagård

Foto:

Vimmerby2018-02-08 11:25

För tio år sedan startade detta projekt där Vimmerby utbyter erfarenheter med Mukono i Uganda. Främst satsar man på ungdomarnas framtid och där har vi en hel del att lära oss av varandra.

Ungt entreprenörskap

Uganda har en ung befolkning. Krig och sjukdomar har medfört att den äldre generationen minskat kraftigt så i landet är nu 75% av befolkningen mellan 0-35 år.

- Ja, för oss är detta ett jätteviktigt projekt. Vi får möjlighet att skapa vägar till sysselsättning för våra ungdomar. Hälften av alla mellan 18-35 år är arbetslösa så vi har mycket att göra. Men genom detta samarbete kan vi ge möjligheter. Bland annat så lånar vi ut pengar till en grupp ungdomar som får utveckla sina verksamheter, när de pengarna återbetalas så får en annan grupp möjlighet att låna dem för att göra samma sak. Ungdomarna som är med oss här i Sverige nu har gjort fantastiska hantverk som de säljer och via detta samarbetsprojekt med Vimmerby får de lämna kvar sina alster till försäljning på Fabriken så att de kan generera en inkomst för dem. Ni har ett fantastiskt ungdomscentrum här där ni vägleder era ungdomar och vi har tagit lärdom av detta och håller på att bygga upp en liknande verksamhet i Uganda, berättar borgmästaren från Mukono, George Fred Kagimu.

Han brinner för sitt land, ungdomarna och samarbetet med Sverige vilket är tydligt i samtalet. Det kommer så många tankar och idéer.

- Jag är också så imponerad av ert miljötänk. Era träd. Ni tar så väl hand om dem, och fäller dem endast med en plan. Hos oss är det inte så. Många människor i Uganda saknar el så de måste fälla de träd som finns för att klara vardagen. Vi har mycket att lära oss av er, fortsätter George.

Vi lär av varandra

Men det är inte bara de som kan lära av oss, även vi har massor att lära oss av dem.

- Ungdomar har ett annat inflytande i Uganda än vad de har här i Sverige. Det är till och med lagstiftat och de sitter med på egna poster i politiska sammanhang. Vi har en hel del att lära oss där. Jag har alltid varit intresserad av andra kulturer och att möta människor så det är jättespännande och utvecklande att få arbeta med detta berättar Therese Jigsved som är kommunens samordnare för projektet.

Veckan fortsätter med besök på campus, möten med elever och lärare på gymnasiet, träff med Rotary som är en samarbetspartner i detta projekt och mycket mer.

George Fred Kagimu är borgmästare i Mukono. Foto: Annika Stagård
George Fred Kagimu är borgmästare i Mukono. Foto: Annika Stagård
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om