"Vi har rullat undan flera stenar på vägen"

- Fram tills beslutet finns på bordet finns alltid en viss oro, medgav en strålande glad Leif Larsson vid presskonferensen tillsammans med Arla Foods representant. Nu kommer det att bli en kamp med tiden för att allt ska bli färdigt i tid. - Det finns inte många dagar att förlora, säger Christer Johansson, samordnare för projektet på Vimmerby kommun.

Lyftet. Statyns namn passar förstås bra även om det varit andra stenar än denna att flytta på under vägen till en Arla-etablering. Christer Johansson och Leif Larsson är förstås glada över att ha kunnat lösa problem längs vägen.

Lyftet. Statyns namn passar förstås bra även om det varit andra stenar än denna att flytta på under vägen till en Arla-etablering. Christer Johansson och Leif Larsson är förstås glada över att ha kunnat lösa problem längs vägen.

Foto:

Vimmerby2002-09-06 11:49

- Den sammanlagda investeringen i Vimmerby hamnar på 1 000 miljoner, säger Leif Larsson, centerns kommunalråd i Vimmerby.
- Det handlar om respektingivande investeringar, fortsätter han.
Kanske var det därför Vimmerby kommun inledningsvis såg hinder på vägen till etableringen. Många "det går junte" på en gång.
- Det fanns många stenar på vägen. Men vi har rullat undan dem en efter en.
Den allra största stenen var markfrågan.
- Både förvärvet av marken och markens beskaffenhet, säger Leif Larsson. Till det kom en hel del invecklade tekniska lösningar. Vi funderade på ett tag om det överhuvudtaget var möjligt att genomföra detta.
Nu när alla beslut är tagna från Arlas sida hoppas Leif Larsson att denna första investeringen ska bana väg för en rad andra investeringar. Han talar redan om stora spin-off-effekter för näringslivet i Vimmerby med omnejd.
- Vi kommer att få ökad industriell verksamhet som bygger på Arlas behov, säger han och nämner transport- och servicenäringen som två vinnare på affären.

Påfrestning
Han medger att etableringen kommer att innebära en påfrestning för Vimmerby kommun.
- Men det kommer inte att sägas upp dagisfröknar för att Arla etablerar sig här, om ni förstår vad jag menar, säger han.
För Vimmerby kommuns del handlar det om en investering på i runda tal 200 miljoner. Huvuddelen, cirka 140 miljoner, ligger på Vimmerby Energi AB som bygger ett helt nytt kraftvärmeverk i anslutning till mjölkpulverfabriken. Alla investeringar beror heller inte fullt ut på etableringen.
- Det kan handla om tänkta investeringar som tidigareläggs, säger Christer Johansson.
Investeringarna ska inte drabba kommuninvånarnas plånböcker. Vimmerby kommun räknar med att avgiftsfinansiera verksamhet och räknar även med ökade skatteintäkter tack vare inflyttning till kommunen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om