"Vi har servering - avtal är avtal"

En avtalsmiss mellan kommunen och Stefan Gustavsson, som driver Vimmerby Fisk & Skaldjur, har fått känslorna att jäsa på Sommartorget.- Enligt avtalet driver jag en matservering med totalt utrymme på 200 kvadratmeter. Hade jag vetat att det inte gäller hade jag aldrig köpt köksutrustning för över 200 000 kronor, säger Stefan Gustavsson.Micael Glennfalk, M, kommunalråd, har tröttnat på att Gustavsson inte är villig till en överenskommelse.- Avtalet är tyvärr felaktigt, men han vet vad som gäller, och det är inte att servera mat och glass och kaffe. Slutar han inte stänger vi av strömmen!

Vimmerby2012-07-03 10:03


Stefan Gustavsson, som tillsammans med sin fru WanPhen Boonmeemak, driver Vimmerby Fisk & Skaldjur hyr en av torgbodarna på Sommartorget i Vimmerby.
Och fisk och skaldjur är precis vad de ska sälja, enligt kommunen. Inte servera mat. Sura miner blev det bland andra näringsidkare på torget när de började sälja lite av varje, som baguetter och smörgåstårta, fish and chips, fisksoppa, kaffe, läsk och glass.
Inget konstigt med det, anser Stefan Gustavsson, som lutar sig mot det avtal han har med kommunen.
- Det står klart och tydligt att avtalet, som gäller tre år, gäller matservering och att det totala utrymmet för serveringen uppskattas till omkring 200 kvadratmeter.

Blev fel
Kruxet är att kommunen har gjort fel. Samma avtal har av misstag gått ut till alla näringsidkare på torget. Men Micael Glennfalk, kommunalråd, menar att alla ändå vetat om vilka villkor som gällde i anbudsgivningen.
- Till Sommartorget tecknas unika avtal där en företagare vunnit anbudet för glassförsäljning och en att driva restaurangverksamhet. Tyvärr blev det fel, så att han kan tolka det som att han har rätt att ha restaurang. Men ska han följa bolagsordningen ska han sälja fisk och skaldjur, säger Micael Glennfalk.
Kommunen har gett Stefan Gustavsson tillåtelse att servera smakprov på fisk och också ställt ut några bord.
- Men matservering har han inget tillstånd till. Och definitivt inte att laga mat ute på torget, som han gjort. Det är en brottslig gärning och det är helt oacceptabelt. Kommunen har tyvärr gjort fel och det har gjorts flera försök att göra om avtalet. Men istället har han utnyttjat det felaktiga avtalet och det kommer upp menyer och glassförsäljning.
Stefan Gustavsson sticker inte under stol med att han är motsträvig.
- Här har ett avtal skrivits under av båda parter för två månader sedan. Jag hade självklart inte gått och köpt köksutrustning för mer än 200 000 kronor för att sälja smakprov på sotad strömming och vatten - vem kan gå runt på en sådan verksamhet? Att det var fel i avtalet fick jag veta först förrförra veckan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om