"Vi har varit för snälla i opposition"

Socialdemokraterna är Vimmerbys klart största parti. Ändå för de en ganska anonym tillvaro i det politiska livet. - Vi har vant oss vid att vara i opposition, men nu är vi redo att ta makten, säger kommunalrådskandidaten Helen Nilsson (S).

En oas i Vimmerby. Helen Nilsson (S) brukar varva ned på kyrkogården i Vimmerby. "Hit går jag på lunchen och ringer telefonsamtal och mejlar och tänker. På kyrkogården har man hela Vimmerby runtomkring sig", säger hon.

En oas i Vimmerby. Helen Nilsson (S) brukar varva ned på kyrkogården i Vimmerby. "Hit går jag på lunchen och ringer telefonsamtal och mejlar och tänker. På kyrkogården har man hela Vimmerby runtomkring sig", säger hon.

Foto:

Vimmerby2014-09-09 06:30


Socialdemokraterna har 17 mandat i kommunfullmäktige. Det är klart flest. Närmast är Moderaterna som ligger på 13. Likväl är Socialdemokraterna relativa anonyma i Vimmerbypolitiken.
De stora diskussionerna och heta replikskiftena sker istället inom den Alliansstyrda majoriteten, oftast mellan de inte alltid såta vännerna Moderaterna och Centerpartiet.
- Jag tycker att jag har kommit närmare oppositonsrollen ju närmare valet vi har kommit, men det har inte varit en lätt oppositionssits. Jag, Micael (Glennfalk, moderat ordförande i KS) och Per-Åke (Svensson, centerpartistisk vice ordförande) har haft bra samtal och själva diskussionen har vi haft innan vi tagit besluten.
Borde inte S synas mer?
- Jo, det kan jag tycka. Man skulle kunna lägga högre tryck. I vissa frågor där vi lagt tryck har majoriteten sagt nej och i andra har inte majoriteten varit överens. Då är det vår linje som gäller. Och ofta gör ju majoriteten förslagen till sina om vi fått igenom våra synpunkter.
Borde ni inte förmedla det tydligare?
- Jo. Ibland är vi för snälla. Vi är pratbara och tycker att man ska komma överens. Traditionellt sett har inte sossarna i Vimmerby varit så stridbara. Men jag tror att det kommer bli mer så framöver.
Varför kommer mest kritik från majoriteten själv?
- Därför att Centerpartiet fortfarande inte erkänt sig slagna i valet 2010. De har alltid sett sig som motståndare till Moderaterna för att de vill ha tillbaka kommunalrådsposten.
Är de mer måna om kommunalrådsposten än S?
- Ja, av hävd. De är vana vid att ha makten.
Vill inte S ha den?
- Jo, men vi har alltid varit i opposition och jag kan tänka mig att man vant sig vid det. Vi har inte kraftfullt sagt att nu vill vi ha makten. Men vi börjar att jobba på det nu.
Är ni redo?
- Ja.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om