”Vi har världens roligaste jobb”

Att ha ett jobb att gå till är viktigt. Att ha ett jobb som känns meningsfullt är ännu bättre. – Jag tycker om mitt jobb, det är roligt att vara här för vi gör så mycket olika saker, säger Caroline Gustafsson, som får sysselsättning i Kvarnängens dagliga verksamhet. Just nu tillverkas massor av fina grejer som ska säljas på vårmarknaden den 17 maj.

Annica Lönn och Caroline Gustafsson i betongverkstaden. Här tillverkas bland annat fåglar, som man gjuter i nylonstrumpor. ”Jag har ett jätteroligt jobb”, säger Caroline.

Annica Lönn och Caroline Gustafsson i betongverkstaden. Här tillverkas bland annat fåglar, som man gjuter i nylonstrumpor. ”Jag har ett jätteroligt jobb”, säger Caroline.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2016-04-23 07:15

På Kvarnängens dagliga verksamhet enligt LSS får tolv människor med olika funktionsnedsättningar, som bland annat autism, sysselsättning.

– De har individuella arbetstider och vår verksamhet är individanpassad. En del tycker om att arbeta i grupp, andra vill vara för sig själva, säger Annica Lönn.

Hon och de andra i personalen tillgodoser behov och ger specialintressen och och färdigheter utrymme. Här finns olika personligheter. Någon kan alla kungar, en är extremt motorintresserad och någon annan dataexpert.

Medarbetare och brukare gör utflykter och går dagliga promenader, men grunden i verksamheten är den kreativa produktionen. Man målar, drejar, arbetar i betong och pysslar.

– Vi hittar mycket inspiration på nätet och är stammisar på second hand, där vi hittar koppar och fat som vi bland annat gör fina våningsfat av. Vi gör också djur i ull och senaste tiden har vi arbetat mycket i en teknik som heter decoupage, säger Susanne Tunek.

Med vackra pappersbilder och servetter kan man försköna i princip vilket vardagsföremål som helst. Ett bord med tillhörande stol klätt i tidningssidor Vimmerby Tidning anno 1944 är något som väckt både intresse och ha-begär hos besökare.

Kjell Klinga är en av brukarna som älskar att få utlopp för sin kreativitet. När vi hälsar på ska han och de andra testa batik för första gången.

– Det är kul, men det tar väldigt lång tid innan saltet löser sig i vattnet. Man får ha tålamod.

Arbetsuppgifter med många olika moment är perfekt då finns det något som passar alla.

Batiktröjorna ska bli nya arbetskläder. Men några ska, tillsammans med en hel del annat de tillverkat, säljas på vårmarknaden på Lundgatans dagliga verksamhet den 17 maj.

– Vårmarknaden är ett bra sätta att visa vad vi gör. Vi har en del som kommer hit och köper saker av oss direkt på Kvarnängen, men vi är också öppna för leveranser, säger Susanne Tunek.

Att känna sig nöjd med arbetsdagen är förstås skönt.

– Man gör sitt bästa, jag försöker alltid det, säger Caroline Gustafsson.

Och visst är det är det en arbetsplats med förmåner. "Här kan man få hundra kramar om dagen", säger Annica Lönn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om