uner har någon som aktivt arbetar med personer som fått problem till följd av spel om pengar. Det finns alltid hjälp att få för den som har hamnat i ett missbruk på grund av alkohol eller droger. För den som hamnat i ett spelmissbruk är det inte lika självklart - även om det blir allt vanligare. I Vimmerby går det att få hjälp med sitt missbruk, trots att ingen uttalat arbetar med spelmissbruk och spelproblem.
- Det står inget i socialtjänstlagen om att vi ska hjälpa de som har spelproblem, men det gör vi förstås ändå. Vi nekar aldrig någon och hjälper så många vi bara kan, säger Sofie Tiderman, kommunchef för socialpsykiatri- och beroendeenheten i Vimmerby.
"För få fall"
En person har fått åka till Game Over i Linköping på deras inrådan. Honom kunde ni läsa om i gårdagens tidning.
- Att han fick åka dit var för att vi kände att vi inte klarade av att göra något åt det. Och även att det kostade extrapengar tog vi det beslutet. I så svåra och tunga fall räcker vi inte till och det tror jag att det är få kommuner som gör. Vi gör förstås alltid vad vi kan för att hjälpa till. En del blir kvar länge och en del tar sig ur det.
"Vi hjälper förstås alla vi kan..."
Bara drygt tio procent av Sveriges kommuner har någon som arbetar med problematiken kring spel om pengar. Vimmerby är inte en av dem.Men Vimmerby skulle aldrig neka någon som behöver hjälp med sitt spelberoende.- I dag har vi en till två personer med spelproblem som vi jobbar med löpande. Det står inget i socialtjänstlagen om att vi ska hjälpa personer med spelproblem, men det gör vi ändå, säger Sofie Tiderman, chef för socialpsykiatri- och beroendeenheten.
Ingen arbetar endast med spelproblem på socialpsykiatri- och beroendeenheten i kommunen. "Men vi hjälper förstås alla vi kan", säger chefen Sofie Tiderman.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!