"Vi kan inte komma ifrån det helt"

Delade turer förekommer på kommunens samtliga enheter inom äldreomsorgen och hemtjänsten. Socialnämndens ordförande Elisabeth Lago Nilsson (KD) uppskattar att det skulle kosta tio miljoner för att få bort arbetsformen. - Jag tror inte att vi kan komma ifrån det helt, säger hon.

Vimmerby2014-03-19 08:09


Förekomsten av delade turer inom Vimmerby kommun ska inte överdrivas. De flesta anställda arbetar delad tur en gång i månaden, enligt socialförvaltningens personalavdelning. I Vimmerby stad är delade turer något vanligare, där tre delade turer på åtta veckor är det normala.

Skulle kosta 10 miljoner
En del enheter har färre delade turer, men där jobbar personalen varannan helg istället för var tredje.
- Jag blev positivt överraskad av att det bara är en gång i månaden. Det finns någon slags rimlighet i det och man kanske tar en delad tur i månaden för att få fler lediga helger, säger socialnämndens ordförande Elisabeth Lago Nilsson (KD) som inte tror att det går att få bort delade turer helt och hållet:
- Vi har människor som behöver hjälp 365 dagar om året och det behövs mer hjälp på morgonen och på kvällen. Det kommer man inte ifrån. Det skulle behöva tillföras mer resurser för att få bort det.
Kommunens äldreomsorg och hemtjänst består av cirka 20 enheter. Räknar man med att varje enhet skulle behöva utöka personalstyrkan med ytterligare en anställd för att få bort de delade turerna skulle det kosta cirka tio miljoner.
- Det är på en höft och det finns inga uträkningar. Men delade turer handlar om att få ihop scheman. Det är ingen besparingsgrej.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om