"Vi kan tvingas lägga ner"

Momshöjning hotar Vimmerby Bio.

Högre biomoms leder till högre biljettpriser, som leder till färre biobesökare. Fredrik Wenström är orolig för bions framtid i Vimmerby om momsförslaget blir verklighet. Foto: Emma Sellbrink

Högre biomoms leder till högre biljettpriser, som leder till färre biobesökare. Fredrik Wenström är orolig för bions framtid i Vimmerby om momsförslaget blir verklighet. Foto: Emma Sellbrink

Foto:

Vimmerby2015-12-01 08:50


Kulturministerns föreslagna höjning från 6 till 25 procent kan bli slutet för Vimmerby Bio.

- Går förslaget igenom är vi definitivt nere för räkning. Det är tufft ekonomiskt redan som det är och höjd moms vore ett dråpslag för de mindre landsbygdsbiograferna, säger Fredrik Wenström, som driver Vimmerby Bio.

Fredrik och Petronella Wenström är femte biografgenerationen i Vimmerby.

- Wenströms har visat film för Vimmerbyborna sedan början av 1900-talet, säger Fredrik Wenström.

Nu är han, i likhet med många andra biografägare, orolig för framtiden. Staten säger upp det nuvarande filmavtalet i och med att det löper ut den 31 december nästa år.

För att finansiera det ökade statliga ansvaret föreslås en höjning av momsen från 6 till 25 procent och jämställs med momsen för andra visningsfönster som streaming och dvd.

"Påverkan på biobiljettens pris blir liten, eftersom den så kallade biografavgiften på 10 procent samtidigt avskaffas", skriver kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) i en debattartikel i DN.

En sanning med modifikation, menar Fredrik Wenström.

- Som grön biograf, med begränsat antal filmvisningar per vecka, betalar vi en liten avgift till Filminstitutets filmavtal, medan de röda biograferna, som kan visa hur mycket film de vill sju dagar i veckan betalar 10 procent i avgift. Vi drabbas fullt ut av momshöjningen, men biograferna i storstäderna klarar sig med en höjning på 8 procent.

Läs mer i tisdagens papperstidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om