Späckat program för årets litteraturfestival

ALMA-pristagaren Bart Moeyaert och prisade Marit Törnqvist på samma scen. Författarsamtal och sagostunder, poesihäng på Statt – årets litteraturfestival ”Vimmerby berättar” har ett fullspäckat program.
– Vi känner oss väldigt unika som får genomföra det här, men det är inte helt enkelt att nå ut, säger Anna Mellergård, verksamhetsledare på Litteraturnod Vimmerby.

Marit Törnqvist får Nederländernas största konstnärspris. Hon  deltar i flera programpunkter under litteraturfestivalen.

Marit Törnqvist får Nederländernas största konstnärspris. Hon deltar i flera programpunkter under litteraturfestivalen.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2024-10-11 21:00

Den 12 oktober är det dags för ”Vimmerby berättar” och årets tema är ”All världens berättelser”. I programmet finns inslag som workshop för barn med afrikanska instrument, samtal med översättaren Hanna Sandborgh och med Ann Da Silva Johansson, författare till Om-vägen: tvärs över jorden på cykel, om handlar om hur hon lämnade sitt inrutade liv och ensam cyklade från Växjö till Nya Zeeland, 3 600 mil över tre kontinenter och genom 28 länder.

Hur ska man hitta russinen i kakan om man är en helt ovan besökare på Vimmerby berättar? ”Nästan omöjligt att svara på”, tycker Anna Mellergård, verksamhetsledare på Litteraturnod Vimmerby.

– Det beror på vem man är. Men det finns verkligen jätteintressanta saker, och det är många som blir lite förvånade över att ALMA-pristagaren kommer hit på riktigt, man har nog bara utgått från att han deltar via länk.

Men Bart Moeyart (pristagare 2019) kommer alltså, och möter för första gången konstnären och författaren Marit Törnqvist på en offentlig scen. Marit Törnqvist tilldelas i november Nederländernas största konstnärspris, The Johannes Vermeer Award 2024 på 100 000 euro.

– Två uppburna författare, födda samma år, som följt varandra under flera decennier. De kommer att prata om hur man berättar det mest personliga och förbjudna, utifrån Barts självutlämnande självbiografi. Det samtalet tror jag blir otroligt spännande, och vi känner oss väldigt unika som får genomföra det.

Vilka tror du kommer på litteraturfestivalen – och vilka vill du ska komma?

– Det är en stor fråga. Vill vi göra en folkfest för Vimmerby med omnejd? Eller vill vi att det ska vara en litteraturfestival som lockar långväga besökare? Man måste nog inse att det är ett val, man kan inte göra både ock. Det vore jättebra om folk kom till Vimmerby och det blir hotellnätter och allt det där, men det är verkligen ett arbete på sikt. Vill vi nå dit måste vi vara uthålliga och kanske stå ut med att det inte är jättestor publik från början. Det vore också fantastiskt om Vimmerbyborna gick man ur huse, men då krävs det verkligen att alla samverkar lokalt. Men för att svara på din fråga tror jag framförallt det är från närområdet man kommer i år.

Anna Mellergård säger att det krävs jobb för att nå ut. 

– Man kan tänka att varenda pedagog borde komma på samtalet med Marit Törnqvist och Nicolas Lunabba, författare till boken Blir du ledsen om jag dör – för det är ett samtal rakt in vardagen och verkligheten för alla som jobbar med barn och unga. Men det räcker inte med att skicka mejl till skolchefer, egentligen borde man knacka på, komma till deras arbetsplatser, så budskapet når fram. Men det har vi inte hunnit, vi har haft fullt upp, inte minst med konferensen Morgondagens Pippi.

 Hon menar att det finns anledning att lyfta frågan vidare.

– Det är Vimmerby kommun som äger Vimmerby berättar, litteraturnoden är med och stöttar. Kommunen måste samlas kring det här och diskutera vilken väg vi måste gå för att nå ut, och då är min övertygelse att det behövs en anställd projektledare. Jag skulle kunna rabbla mängder av litteraturfestivaler i Sverige, och det finns bara någon enstaka som inte har anställd projektledare. Det finns många andra som tycker det är väl satsade pengar. Det blir ringar på vattnet när man kan jobba hela året och det knyts bra kontakter. Särskilt i det otroligt viktiga läsfrämjande arbetet med barn och unga kan en litteraturfestival vara en bra språngbräda.  

Vimmerby berättar

Program 12 oktober:

Invigning 10.00-10.30 på Rådhustorget av Lovisa Fhager Logothetis, generalsekreterare för Bonniers Familjestiftelse. Dans av barn från Kulturskolan och kör från Folkhögskolans musikallinjer.

Utställningar 11.00-14.00 "Strömstens bilder, stora och små händelser i Vimmerbytrakten" på Stadsmuseet Näktergalen, "Romska språket - historia, nutid och framtid" på Kontaktcenter i Stadshuset.

Barn och unga 10.00-14.00 Polarbibblo drop-in-pyssel (Vimmerby bibliotek, alla åldrar), 11.00 Författarbesök av Sarah Sheppard (barnavdelningen, biblioteket, 6-10 år), 11.00-12.00 Sagostunder med sagor från olika delar av världen (sagorummet, biblioteket, 3-6 år), 11.30 Ung scen (Kontaktcenter, från 13 år), 11.30, 12.00 och 12.30 Danssaga, Rådhuset, 12.00-12.40 Workshop med Lamine Cissokho, afrikansk trumma och rytmer (Kontaktcenter 9-12 år), 13.00 Barnteater "Idag vet jag inte vem jag är" (Kulturskolan 3-6 år), 16.00 Lilla Spöket Laban (Vimmerby Bio), 18.00 Det slutar med oss (Vimmerby Bio, från 11 år).

Författarscen på biblioteket 11.00-11.45 Litteraturer i Europas periferi med Hanna Sandborgh, 11.45-12.15 Från Afghanistan till Vimmerby med Shafigheh Hazarah, 12.15-12.45 Författarsamtal med Emil Haskett, 12.45-13.30 Om-vägen: tvärs över jorden på cykel med Ann Da Silva Johansson.

Författarscen på Näs 14.00 "Det här glömmer jag aldrig" Marit Törnqvist och Nicolas Lunabba, 14.00 Samtal mellan ALMA-pristagaren Bart Moeyaert och konstnären och författaren Marit Törnqvist.

Poesi i baren 20.00-22.00, Vimmerby Stadshotell.

Vimmerby berättar är en del i region Kalmar läns arbete med litteraturutveckling och har initierats av Litteraturnod Vimmerby. Festivalen arrangerades för första gången i oktober 2019. Festivalen genomförs med stöd av Region Kalmar, Vimmerby kommun och Statens kulturråd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!