Vi lånade mer böcker 2013

Margret Halvardson, bibliotekschef i Vimmerby, tycker att 2013 blev ett riktigt bra år.
- Utlåningen i sin helhet ökade, antalet lån av böcker ökade markant, utlåningen av barnmedia är den högsta sedan 2009 - och intresset för böcker är stort.
Filialerna i Storebro och Södra Vi står dessutom för stora procentuella ökningar.
- I Storebro har utlåningen ökat med 20,5 procent, säger Jakob Nylin Nilsson, IT- och studiebibliotekarie, som sammanställt statistiken.

Vimmerby2014-02-21 07:38


"Har ni någon bra bok?" En fråga alltfler vuxna ställer vid disken på biblioteket. Och den är signifikativ för ett växande intresse för litteratur.
- Det är ingenting som kommit över en natt. Skönlitteratur för vuxna har fått mycket uppmärksamhet de senaste åren. Varenda program har boktips, det pågår läsecirklar lite varstans och jag som jobbat många år på biblioteket tycker absolut att vi får mycket mer frågor kring böcker, säger bibliotekschef Margret Halvardson.
Traditionella pappersböcker och tidskrifter står också fortfarande för huvuddelen av alla lån på biblioteket - 85,4 procent.
Totalt lånades 38 523 barnböcker och 44 642 vuxenböcker samt 4 661 tidskrifter under det gångna året.
- Utlåningen av tryckta böcker ökade märkbart under 2013. I faktiska tal ökade de vanliga boklånen mest av alla medietyper. Även e-boksutlåningen ökade under fjolåret, men inte alls så mycket som tidigare, säger Jakob Nylin Nilsson, som sammanställt statistiken för 2013.
När utlåningen ökar stiger naturligtvis också antalet lån per invånare. En ökning som förstärks något av att också befolkningen minskat. Lån per invånare har ökat från 6,61 (2012) till 6,72.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om