"Vi måste bli bättre på att visa fördelarna"

Grå, trist och kall. Oaptitlig mat i plastlåda. Matlådorna som levereras till äldre som bor kvar hemma i många av landets kommuner har onekligen taskigt rykte.Oförtjänt, tycker Sofia Andersson, t f kostchef i Vimmerby kommun.- Den kylda maten är mycket bättre än de varma portioner som levererades tidigare. Men det skulle ha lagts ner mera kraft på att informera om den kylda matens fördelar.

Vimmerby2014-01-16 07:33


Just nu granskar SVT den offentliga maten i Sverige. Ett ämne som alltid väcker känslor. Mat äter vi alla. I takt med stigande ålder och tilltagande krämpor tänker vi oss att maten blir ett allt viktigare inslag i vardagen. SVT:s undersökning visar att 129 av landets kommuner enbart erbjuder matlåda åt äldre som bor kvar hemma. Bara var fjärde av matlådekommunerna näringsberäknar innehållet i portionerna. Och bara var tionde kommun kontrollerar att de äldre verkligen äter upp maten.

"Laddat"
I Vimmerby får 130 brukare kyld mat i plastad förpackning. De som bor i ytterområdena får maten levererad måndagar och torsdagar. De andra tisdagar och fredagar. Kanske är det så att själva orden i sig är så omgärdade av negativ laddning att det är svårt att för en utomstående tänka "gott" eller "aptitligt".
- Jag tror det är så. Kylmat är ett laddat ord. Mat i plastlåda också. Men att maten måste förpackas i något är ju ofrånkomligt. Den kan inte levereras på tallrik och att hemtjänstens personal skulle laga mat hemma hos varje enskild brukare fungerar inte heller, säger Sofia Andersson, t f kostchef i Vimmerby kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om