"Vi måste dela med oss av vårt vaccin"

Influensavaccinet håller på att ta slut och nu prioriteras gravida och personer med kroniska sjukdomar. ”Vi fortsätter vaccinera men kan inte vaccinera alla”, säger Camilla Ljungdahl, verksamhetschef på Vimmerby hälsocentral.

Fler än vanligt har vaccinerat sig. "Bra men olyckligt att det sammanfallit med en bristsituation".

Fler än vanligt har vaccinerat sig. "Bra men olyckligt att det sammanfallit med en bristsituation".

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2018-11-27 12:30

Förra veckan fanns det gott om influensavaccin på Vimmerby hälsocentral, men vaccinbristen på andra hälso- och vårdcentraler i länet gör att de doser man har kvar kommer att fördelas till andra platser efter sista vaccinationstillfället i morgon.

– Trots att vi vaccinerat fler än vanligt har vi fortfarande gott om vaccin, men när situationen ser ut som den gör i länet måste vi hjälpa andra hälsocentraler så att de som har störst behov av vaccin har möjligheten att vaccinera sig, säger verksamhetschef Camilla Ljungdahl.

Redan förra veckan infördes nya restriktioner och personalvaccinationer utförs inte om man inte jobbar på infektionsavdelning. Efter en inventering i måndags, som visade att det bara finns begränsade mängder vaccin kvar i länet, tog landstinget beslut om att det vaccin som finns kvar ska prioriteras till gravida och personer med kroniska sjukdomar.

Det betyder alltså att den vanliga rekommendationen om att personer över 65 år inte gäller just nu.

– I länet har vi gett 5 000 fler doser än vanligt. Uppmaningen att vaccinera sig har gått hem och på tre vaccinationstillfällen har vi här i Vimmerby vaccinerat lika många som vi normalt gör under hela november, hittills 1655 personer. Det är jättebra och det är olyckligt att vi hamnat i en bristsituation, säger Camilla Ljungdahl.

Några nya leveranser av influensavaccin är inte att vänta förrän efter årsskiftet.

– Vi hoppas få mera vaccin och det är inte för sent att vaccinera sig då, om vi inte fått något utbrott av influensa. Samtidigt ska man komma ihåg att det tar några veckor innan vaccinet gör verkan.

För att försäkra som om vad som gäller kan man ringa sin hälsocentral innan man åker dit.

– Vi vill verkligen vädja till alla som inte tillhör de prioriterade riskgrupperna att inte komma när vi har vår sista öppna vaccinationsmottagning i morgon. Jag tror de allra flesta har stor förståelse för att vi måste hjälpa de som har störst behov och att om vi får doser över naturligtvis måste fortsätta att prioritera.

Vad drar ni slutsatser av det här?

– Jag tänker att vi måste dra lärdom av det här och säkerställa tillgången på vaccin redan vid upphandlingen. Vi måste också bli bättre på att beräkna hur mycket doser vi behöver.

Sjuksköterska Lena Zeilon och verksamhetschef Camilla Ljungdahl med en av de doser vaccin som nu ransoneras.
Sjuksköterska Lena Zeilon och verksamhetschef Camilla Ljungdahl med en av de doser vaccin som nu ransoneras.
Riskgrupperna som prioriteras är:

- Gravida.

- Personer med kroniska sjukdomar som hjärt- och/eller lungsjukdom, diabetes, lever- eller njursvikt eller personer med kraftigt nedsatt immunförsvar eller med nedsatt lungfunktion.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!