"Vi måste synliggöra förintelsen varje år"

”Det är bra att få veta lite mer, annars är det nog lätt hänt att det glöms bort”, säger sjätteklassaren Kasia Voigt på Astrid Lindgrens skola, där Förintelsens minnesdag uppmärksammas på olika sätt.

Kasia Voigt, klass 6.2 på AL-skolan, tittar på illustrationer från seriealbumet Sofa-Z 4515.

Kasia Voigt, klass 6.2 på AL-skolan, tittar på illustrationer från seriealbumet Sofa-Z 4515.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2019-01-24 21:27

Den 27 januari samlas människor för att manifestera och uppmärksamma de som föll offer för förintelsen.

– Förintelsen är jätteviktig att synliggöra, varje år, säger Lena Andersson, biblioteksansvarig på Astrid Lindgrens skola och Vimarskolan, där böcker och utställningar påminner om världshistoriens grövsta brott mot mänskligheten.

I år infaller minnesdagen på en söndag. Redan dagarna innan den 27 januari har litteratur som berör ämnet fått en särskilt framskjuten plats i skolbiblioteken och kompisarna Clara Pfeffer och Astrid Hansson, 8c, bläddrar i Anne Franks dagbok i högstadiets bibliotek på Vimarskolan.

– Man känner ju inte till så mycket, men det var väldigt hemskt att man värderade människor olika. Det var ju fruktansvärt många som dog, säger Astrid.

Från nu och under kommande vecka kan högstadieeleverna på skolorna också gå tipspromenad som både ger nya kunskaper och är tänkt som underlag till diskussioner med pedagogerna.

Vimmerby gymnasium uppmärksammar också minnesdagen med en miniutställning, som eleverna i klass SAB16 ansvarar för.

– De vill sprida information om förintelsen, den historiska bakgrunden och FN:s konvention om de mänskliga rättigheterna, säger läraren Carina Johansson.

Kasia Voigt har fastnat för utställningen med serieillustrationerna Sofia-Z 4515, baserat på Sofia Taikons upplevelser i koncentrationslägren Auschwitz och Ravensbrück.

– Många dog i stora läger. Det är bra att vi får veta mer, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om