"Vi måste våga prata om självmord"

Nu ska en del av kommunens anställda få ökad kunskap om självmord – och redskap att ta hand om svaret på frågan ”hur mår du?” ”De flesta vet hur första hjälpen funkar när det händer något fysiskt akut, men kunskapsluckorna är större när det handlar om exempelvis självmord”, säger Martin Ek, ansvarig för Vimmerby kommuns arbete med psykisk ohälsa.

Marin Ek, ansvarig för Vimmerby kommuns arbete med psykisk ohälsa, ser veckans föreläsning med Suicide Zero som startskottet på en långsiktig utmaning.

Marin Ek, ansvarig för Vimmerby kommuns arbete med psykisk ohälsa, ser veckans föreläsning med Suicide Zero som startskottet på en långsiktig utmaning.

Foto: Jenn Hultberg

Vimmerby2018-10-24 10:00

Varje år tar omkring 1 500 svenskar sitt liv, nästan sex gånger fler än som dör i trafiken. Och precis som det finns en nollvision i trafiken jobbar den ideella organisationen Suicide Zero med en vision om ett samhälle utan självmord. Organisationen håller utbildningar där man går igenom fakta och myter om självmord, lär ut hur man identifierar varningstecken på när psykisk hälsa kan uppstå och vad man gör för att stötta någon som mår dåligt.

I morgon torsdag är det dags personal inom socialtjänsten, äldreomsorg och funktionshinder, individ- och familjeomsorgen, räddningstjänsten, polisen och elevhälsovården att bänka sig.

– Det är en öronmärkt föreläsning för 130 medarbetare som kommer i kontakt med människors mående och fokus ligger på suicid, varningssignaler och hur självmord kan förhindras, säger Martin Ek, verksamhetsutvecklare på individ- och familjeomsorgen och ansvarig för Vimmerby kommuns arbete med psykisk ohälsa.

Psykisk ohälsa är ett brett begrepp, som spänner över allt från sjukfrånvaro på grund av stressrelaterade sjukdomar till allvarligare psykiska problem och självmord.

– När det handlar om stress, nedstämdhet eller det vi lite slarvigt kallar ”gå in i väggen” har acceptansen ökat, det är ”pratbart” på jobbet eller i föreningen. Men för gemene man är självmord fortfarande tabubelagt och svårare att prata om, även om vi blivit bättre. Där behöver vi breda utbildningssatsningar.

Martin Ek säger att föreläsningens fokus är att våga ta varningssignaler på allvar och därmed förhindra.

– Ofta kan vi ha en magkänsla, men den stannar gärna hos oss själva. Man måste våga sätta ord på känslan och ställa frågan ”hur har du det?” istället för att backa.

Varför vågar vi inte fråga?

– Jag tror att man är rädd för svaret, man vet inte vad man ska göra med det. Men om vi får redskap för att hantera svaret blir vi också bättre på att fånga upp problemet.

Föreläsningen med Suicide Zero tar upp olika teman.

– Det handlar om den stora riskgruppen män över 45, som står för en stor del av självmorden i Sverige, om ungas psykiska mående och om psykisk ohälsa på arbetsplatsen.

Kommunens satsning för att öka de anställdas kunskap kring psykisk ohälsa fortsätter med utbildningsprogrammet MHFA (Mental Health First Aid).

– Det här är absolut ett viktigt arbete och det kommer att pågå under flera år. Fyra medarbetare har utbildats till instruktörer i första hjälpen i psykisk ohälsa. Vi har ganska bra koll på framstupa sidoläge och mun-mot-mun, men när vi träffar på någon som är i ett förvirringstillstånd eller subtilt uttrycker att de kanske inte vill leva längre tar vi ett steg tillbaka, för det tycker vi är olustigt.

Hit kan du vända dig Målsättningar 2018

Det finns flera hjälplinjer och stödsajter som man vända sig till om man själv eller någon man känner mår dåligt.

Här följer några av de alternativ som finns:

Hjälplinjen

Hjälplinjen kan ge tillfälligt stöd samt råd om mer långsiktig hjälp. De finns att nå på telefonnummer 0771-22 00 60 alla dagar mellan klockan 13 – 22. Du hittar dem även på www.hjalplinjen.se.

Mind, Självmordslinjen

Självmordslinjen har öppet varje dag mellan klockan 06 och 24. Där kan du prata med någon av Minds volontärer för att få stöd. De finns på telefonnummer 90101 men de har även en chatt på https://chat.mind.se/ som har öppet samma tider.

Mind, Föräldratelefonen

Mind har även en föräldratelefon dit föräldrar till personer som mår dåligt kan vända sig. Telefonlinjen 020-85 20 00 har öppet på vardagar mellan klockan 10 -15. Mer information finns på www.mind.se

Jourhavande medmänniska

Jourhavande medmänniska driver en telefonjour som är öppen för alla att ringa. De finns för att bland annat ge stöd, visa förståelse och dela känslor med människor som inte har någon annan att vända sig till. De finns att nå på 08-702 16 80 alla dagar mellan 21 – 06 och på www.jourhavande-medmanniska.se.

BRIS, Barnens telefon

Du som är under 18 år kan ringa till Bris för att få prata med en kurator om det du funderar på eller om du behöver hjälp eller stöd med något. Numret är 116 111 och är öppet alla dagar mellan 14-21. Det är gratis och du får vara anonym.

1177 Vårdguiden

Vårdguiden kan hjälpa till att ge svar på frågor om psykisk ohälsa. Det går också att läsa tidigare ställda frågor eller skicka in en egen fråga anonymt. Mer information finns på www.1177.se.

Vimmerby kommun ska under 2018 inleda ett suicidpreventivt arbete som består av:

- Utbildning av instruktörer i MHFA (Mental Health First Aid).

- Generell kunskapshöjning till medarbetare.

- Bedriva lokal informationskampanj gentemot medarbetare och medborgare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!