Vi reder ut – det här innebär bevattningsförbudet

Hur var det nu – får man vattna tomatplantorna, eller är det förbjudet? Och varför får man fylla sitt badkar – men inte den uppblåsbara bassängen till barnen?

Bevattningsförbudet engagerar och väcker nya frågor: "Vi vädjar till det sunda förnuftet”

Bevattningsförbudet engagerar och väcker nya frågor: "Vi vädjar till det sunda förnuftet”

Foto:

Vimmerby2017-05-17 11:50

Detaljerna kring bevattningsförbudet engagerar. Och det är bara bra, tycker Torbjörn Swahn, vd på Vimmerby Energi och Miljö AB.

– Det har blivit en helt annan uppmärksamhet kring hur vi använder vårt kommunala dricksvatten. Det kan leda till något positivt.

Det rekordtidiga bevattningsförbudet i Vimmerby ska förhoppningsvis leda till att de låga grundvattennivåerna varifrån dricksvattnet tas inte ska fortsätta sjunka i samma oroväckande takt.

Men det tar ett tag innan de nya rutinerna sitter. För de flesta av oss har kvalitetsvatten direkt ur kranen hittills betraktas som en billig och till synes outtömlig naturresurs.

– Jag tror nog att det pratas en hel del – hur man sparar vatten var diskussionen runt vårt fikabord på jobbet alldeles nyss, säger Torbjörn Swahn, VEMAB.

Både vår redaktion och kommunen har fått frågor om vad som egentligen gäller.

Det finns de som är oroliga över att man inte får vattna i trädgården över huvud taget. Det får man – med kanna. Inte med vattenslang eller spridare. Och det gäller allt, även om man planterat ny häck eller sått in gräs.

Man får inte fylla pooler, badtunnor och spa-bad med dricksvatten, inte tvätta utemöbler med slang, inte tvätta bilen med slang eller högtryckstvätt eller använda högtryckstvätt för rengöring av fasader, altaner och liknande.

Men man får fylla upp sitt badkar inomhus – medan bevattningsförbudet omfattar en uppblåsbar pool till barnen?
– Nja, vi har inte sagt något om badkar. Vattnet ska användas till att sköta sin personliga hygien och till att laga sin mat. Men vi vädjar till invånarnas sunda förnuft och hoppas att alla bidrar. Tänker man vattensmart faller bad i badkar bort och då duschar man istället, och stänger naturligtvis av vattnet medan man tvålar in sig.

Värt att notera är att enligt trädgårdsexperter kan badvatten och annat ”gråvatten”, exempelvis det man diskat i, användas som bevattning i trädgården. Det kan hinkas ut över blommor och buskar, dock inte grönsaksland.

Men är det inte lite tandlöst om de som bryter mot bevattningsförbudet inte riskerar något straff?
– Visst kan man tycka att det är tandlöst. Men vi har inte undersökt möjligheten att stänga av vattnet för enskilda, om vi har något stöd för det. Det är väl något vi får forska djupare i om det skulle vara så att någon uppenbarligen misshushållar.

Hur lång tid dröjer det innan ni kan se om det tidiga införandet av bevattningsförbud gjort skillnad?
– Framåt slutet av juni, början av juli kan vi jämföra med förra året.

Bevattningsförbudet gäller från den 15 maj 2017 och tills vidare.

Några vanliga frågor om bevattningsförbudet

Vad händer om det blir brist på dricksvatten?

– Då kan du bli hänvisad till en plats där dricksvatten kan hämtas.

Kan en privatperson få dispens från bevattningsförbudet?
– Nej.

Gäller bevattningsförbudet även för mig med egen brunn?
– Nej, men sparsamhet rekommenderas i alla fall, på grund av generellt låga grundvattennivåer. Även privata brunnar riskerar att sina när nivåerna är låga och det är samma grundvatten som förser det kommunala vattennätet med vatten.

Måste jag stänga av mitt automatiska bevattningssystem?
– Ja, om du använder kommunalt dricksvatten.

Varför får kommunen vattna fotbollsplaner/planteringar?
– Bevattningsförbudet gäller även kommunernas verksamheter.

Hur påverkas jordbruket av förbudet?
– Vi vet inte hur jordbruket påverkas, men många har egen brunn eller använder ytvatten till bevattning. För de jordbruk som använder kommunalt dricksvatten gäller bevattningsförbudet. Det är Länsstyrelsen som beslutar om ett eventuellt bevattningsförbud när man tar vatten från brunnar, sjöar och vattendrag.

Jag ska måla huset, får jag tvätta fasaden?
– Ja, men inte med kommunalt dricksvatten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om