"Vi skänker allt till kommunen"

Gullringshus AB har efter drygt 20 år inte hittat någon lämplig köpare till sin kontorsbyggnad i Gullringen. Hotet om rivning kryper allt närmare realitet. Om inte kommunen nappar på ett nytt erbjudande:
- Vi skänker allt. Kommunen får gratis överta fastigheten, säger Bengt Ansgarius-Svensson, som också berättar att Gullringshus AB kan tänka sig att lämna en miljon i driftsbidrag till Vimmerby kommun.

Sista gången i konferensrummet i Gullringshus kontorsbyggnad? Det återstår att se. Bengt Ansgarius-Svensson klubbar symboliskt beslutet att erbjuda Vimmerby kommun den rivningshotade fastigheten - gratis.

Sista gången i konferensrummet i Gullringshus kontorsbyggnad? Det återstår att se. Bengt Ansgarius-Svensson klubbar symboliskt beslutet att erbjuda Vimmerby kommun den rivningshotade fastigheten - gratis.

Foto:

Vimmerby2014-07-10 06:18


Bengt Ansgarius-Svensson har inte gett upp hoppet för en framtid för den byggnad Gullringshus AB uppförde på 1960-talet och där huvudkontoret flyttade in 1968 när hjulen rullade och tiderna var goda.
En kontorsfastighet på 3 400 kvadratmeter, som brukar beskrivas som magnifik. Här har tidens tand hållits på mer än armlängds avstånd sedan malpåsen öppnades 1991. Allt är kvar, allt är välskött in i minsta detalj. Utöver drift och underhåll har det kostats på modernisering av fastigheten, nytt värmesystem, nya fönster.
Allt i väntan på en ny verksamhet som aldrig blivit.

"Bara kommunen"
Arbetet och kostnaderna för att hålla fastigheten i gott skick har i Bengt Ansgarius-Svenssons värld haft goda skäl.
- Gullringens bästa. Det är samhället vi haft i tanken i alla dessa år vi försökt hitta en lämplig köpare. Många lycksökare har vi sållat bort och vi vill ju ha en verksamhet som passar Gullringen. Det har inte lyckats och vi ser ingen annan ägare än kommunen. Det är bara Vimmerby kommun som kan garantera en framtid.
Att byggnaden är fin har han hört tusen gånger vid det här laget. Det tycker han för övrigt själv också. Men nu har han fått nog av välvilligt beröm och artighetsfraser. Bengt Ansgarius-Svensson vill ha konkret verkstad.
- Vi har bjudit ut varenda kommunledning sedan Bengt Johanssons tid, alla har de varit här, i olika omgångar. Vi har gått runt, haft trevligt och druckit kaffe. Alla har sagt samma sak. Att det är fint och att man ska återkomma. Sedan har vi inte hört ett ljud. Kommunen har inte visat något intresse.
Först efter att ansökan om rivningslov lämnats in - något som också beviljats av kommunen - har han fått besök från kommunens näringslivsenhet.
- Jag frågade "har inte du någon idé?" och fick svaret att det ju vore "fantastiskt om kommunens tjänstmän kunde flytta ut hit från lokalerna i Vimmerby".
- Saken är den att vi kan bara tala om att fastigheten finns, att den är redo att tas i besittning och ge tips om vad man skulle kunna göra. Vi har exempelvis föreslagit utbildningscenter, som skulle kunna bedrivas i samarbete med någon annan kommun. Men vi kan bara tipsa, inte säga "gör det här".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om