"Vi sorterar inte barn - alla är välkomna"

Reaktioner på ALV:s extraöppna park grundade på missförstånd.

Joacim Johansson i parken som öppnar för fri lek två dagar i veckan från och med nästa vecka. "Parken är öppen för alla barn, vi sorterar inte bort några". Foto: Roelof Stroetinga

Joacim Johansson i parken som öppnar för fri lek två dagar i veckan från och med nästa vecka. "Parken är öppen för alla barn, vi sorterar inte bort några". Foto: Roelof Stroetinga

Foto:

Vimmerby2015-11-11 13:13


ALV:s beslut att öppna parken för lek under några extra höstveckor har väckt reaktioner - positiva som negativa. På sociala medier är det många som retat upp sig i tron att målgruppen är endast flyktingbarn.

- Det visar bara att folk inte läser mer än rubrikerna. Parken är öppen för alla, vi sorterar inte folk utifrån vem de är eller varifrån de kommer, säger vd Joacim Johansson.

Tidigare i veckan bestämde ledningen för Astrid Lindgrens Värld att hålla parken öppen för lek två dagar i veckan från och med nästa vecka till och med vecka 49. Initiativet tog man efter förfrågningar om parken inte kunde vara extraöppen med anledning av de nyanlända flyktingfamiljer som kommit till Vimmerby.

- En bra idé tyckte vi. Men i samma stund som vi tycker så väljer vi också att inte sortera ut någon. Vi öppnar parken för alla. Vem som vill kan komma och leka gratis.

På sociala medier har debattläget efter det här stundtals varit präglat av versaler och utropstecken. På en sajt har det påståtts att ALV skulle bli flyktingboende.

- Jag har inte tittat på det, och skulle vi kommentera allt skulle jag inte få göra annat. Men jag drar slutsatsen att reaktionerna är grundade på att man missuppfattat vad det är vi gör. Kanske har man utifrån rubrikerna i media tolkat det som att parken bara är öppen för flyktingar, och det stämmer inte. Och att vi skulle bli flyktingboende är också en missuppfattning.

- Att vi valt att öppna parken för alla barn tycker vi absolut är i Astrids anda. Min gissning är att Astrid skulle ha tyckt att det var en god sak.

Läs mer i lördagens papperstidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om