”Vi vädjar om återhållsamhet”

Solen värmer och vattnet tryter.... Nja, inte riktigt än. Men vattennivåerna är ovanligt låga. – Därför manar vi till största återhållsamhet. Eftersom folk inte har varit med om att vattnet tar slut har vi ett pedagogiskt problem att få alla att förstå att varje individs vattenförbrukning spelar roll, säger Göran Nilsson, VA-chef i kommunen.

Foto: Scanpix

Vimmerby2016-06-08 12:00

Kommunen VA-avdelning kontrollerar varje vecka nivåerna i kommunens vattentäkter. Och måndagarnas avläsning har länge visat en sjunkande kurva.

Två torra vintrar har gett låga nivåer redan före sommaren och den senaste tidens torka har förstås inte gjort saken bättre.

– Det här är ingenting som sker över en natt. Grundvattennivån har sjunkit de senaste ett och ett halvt-två åren. Vi hade behövt få snö. Den nederbörd som kommer under sommaren tas till stor del upp av vegetationen och förra sommarens intensiva – men korta – regn hann inte ge någon effekt på vattennivåerna, säger Göran Nilsson, VA-chef.

Skippa slangen

Han har inte sett så låga grundvattennivåer under sina sju år i Vimmerby kommun.

– Det är en meter lägre än för ett år sedan, men det säger inte så mycket. Vi vet inte vad vi har i kubikmeter, vi vet inte vad vi har kvar i volym.

Men att få den enskilde att förstå allvaret kan ta sin tid. Att det är stor vattenbrist på Öland, det vet vi – men inte spelar det någon större roll om man vattnar de slokande växterna eller tvättar bilen med högtryckstvätt här på fastlandet...

Jo, det gör det förstås. Läget gör att kommunen går ut med en uppmaning om största möjliga återhållsamhet.

– Vi har inte bevattningsförbud i Vimmerby kommun, men vi vädjar till allmänheten att vara återhållsam. Eftersom efterlevnaden är svår att kontrollera ser jag egentligen ingen skillnad mellan vädjan och förbud, det handlar om sunt förnuft. Om de stora uttagen fortsätter kommer vi att få problem.

Så hur ska – och inte ska – vi använda vatten i Vimmerby?

– Det är viktigt att betona att det inte bara handlar om Vimmerby, utan hela kommunen. Vi vädjar till allmänheten att inte använda slang till bevattning, till biltvätt eller till att fylla pooler. Vi behöver vårt dricksvatten till annat som det är nu och man ska komma ihåg att vatten är ett livsmedel som inte är obegränsat. Men så länge folk inte har varit med om att vattnet tar slut har vi ett pedagogiskt problem att få in det här i medvetandet.

– När dricksvattnet används till bevattning ökar vattenuttaget markant, och kan tidvis även orsaka lågt tryck i vattenledningarna, vilket kan vara ett problem för många av kunder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om