"Vi vet inte varför det stinker"

Jakten på skitluktslösningen fortsätter...

Foto: Jimmy Karlsson

Foto: Jimmy Karlsson

Foto:

Vimmerby2015-12-18 08:06


Vimmerbybornas näsor säger det. De höga svavelvätehalterna som noterats vid mätningar i det som reningsverket blåser ut genom skorstenen säger det också. Det stinker igen.

- Det som är knepigt är att den här gången hittar vi ingen orsak. Vi har gjort en del justeringar, men det är inte busenkelt när det inte finns något konkret att gå på, säger en lätt luttrad VA-chef Göran Nilsson.

Reaktortanken som kraschade i samband med åsknedslaget förra sommaren är reparerad, förbehandlingen är igång och skorstenen inkopplad. Och det har varit märkbart bättre med stanknivåerna i Vimmerby ett tag.

Tills nu.

- Den senaste veckan, kanske rentav senaste två, har det varit värre till och från. Det knepiga är att vi hittar ingen orsak. Annars har vi alltid haft något konkret att gå på. Vi hade en störning på reningsverket med ett utsläpp utifrån, som gav lite förändringar i skummet, men det kan inte vara anledningen till den äckliga lukten, säger VA-chef Göran Nilsson.

Han säger att mätningar görs kontinuerligt i det man blåser ut genom skorstenen.

- För att hålla koll på svavelvätenivåerna och för att vi givetvis är intresserade av att den utrustning som kostat flera hundra tusen verkligen håller måttet.

En del justeringar har gjorts och jakten på lösning fortsätter.

Läs mer i fredagens papperstidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om