Runt 30% av den mjölk som produceras i Sverige hamnar hos Arlas pulvermejeri i Vimmerby.
– Det första som händer när mjölken kommit hit är att vi separerar grädden, berättar platschef Magnus Dahlblom.
Grädden körs till mejerier i Linköping och Götene där man tillverkar feta mjölkprodukter som smör och vispgrädde. Kvar i Vimmerby blir så kallad skummjölk, som har ungefär samma fetthalt som lättmjölk, vilken torkas och blir till mjölkpulver. Det färdiga pulvret förpackas och levereras, oftast utanför Europa. Sedan 2011 blir en stor andel av det mjölkpulver som tillverkas i Arlas Vimmerbymejeri till barnmat, exempelvis gröt och bröstmjölksersättning.
– Vi såg att människor i tredje världen hade svårt att få tag i fullvärdiga produkter med animaliskt fett, vilket är ganska dyrt. Så när vi byggde ut och ökade kapaciteten 2014 försökte vi samtidigt tillgodose behovet av ett pulver med hög fetthalt. Men eftersom grädden separeras och forslas iväg härifrån, fick vi börja ta in grädde från Danmark och Finland för att kunna tillverka det feta mjölkpulver som efterfrågas.
Svensk grädde körs alltså ut från Vimmerby samtidigt som dansk och finsk importeras hit, låter inte detta som en onödig rockad?
– Nuförtiden vill svenska konsumenter ha svensk råvara och gärna närproducerat, det har blivit jättefokus på det. Dessutom äter vi mer fullfeta produkter i Sverige än vad man gör i våra grannländer. Vi dricker väldigt mycket röd mjölk, den treprocentiga, käkar fullfet crème fraîche och så vidare. Och eftersom vi vill ha en hög fetthalt här, överstiger vår efterfrågan den mängd fett som finns tillgängligt i Sverige. Åker du däremot till Danmark så ser du att de i allmänhet dricker enprocentig mjölk där. Så här i Sverige finns ett underskott av fett, men i Danmark och Finland finns ett överskott. Det är det här pusslet vi ska få ihop. Vi är ett bolag som verkar internationellt: av mjölken som vi får in från alla våra bönder ska vi tillverka så intelligenta produkter som möjligt och tjäna så mycket pengar som möjligt med så liten klimatpåverkan som möjligt. Och våra kunder i Kina eller Oman bryr sig inte om huruvida grädden i pulvret är svensk eller finsk eller dansk.
– Det är ju samma för dem, flikar produktionschef Mikael Wall in.
– Men den som köper Bregott i Sverige vill gärna ha svenskt.