"Vi vill att ungdomarna ska komma tillbaka"

Ungdomar ratar Vimmerby och andra glesbygdskommuner. Istället för att ta upp kampen tror Vimmerbys utvecklingsstrateg att man ska rikta in sig på återvändarna. - Det viktiga är att ungdomarna har en bra känsla av Vimmerby när de lämnar, säger Anna Erlandsson Karlsson.

Måste satsa på återvändarna. Kommunens utvecklingsstrateg Anna Erlandsson Karlsson tror inte att Vimmerby kan bryta ungdomarnas val av storstäder.

Måste satsa på återvändarna. Kommunens utvecklingsstrateg Anna Erlandsson Karlsson tror inte att Vimmerby kan bryta ungdomarnas val av storstäder.

Foto:

Vimmerby2013-10-26 04:07


Ungdomarna flyr glesbygdskommunerna. Vimmerby är inget undantag. Flyttnettot för 15-30-åringar ligger på minus 809 under de 15 senaste åren. Det motsvarar dubbelt så många som den totala befolkningsminskningen i kommunen.
- Det är inget nytt och inget unikt för Vimmerby. Unga väljer att flytta ifrån små orter. Så är det i hela landet och i hela Europa. Jag tror att det beror på att man vill vara där utbildningar och utbudet finns. Man vill konsumera upplevelser och det är i storstäderna som jobben och kulturen finns. Men det betyder inte att det inte finns värden i en ort som Vimmerby, säger kommunens utvecklingsstrateg Anna Erlandsson Karlsson och fortsätter:
- De som forskar i det här menar att det är så här trenden ser ut och att den kommer att fortsätta, men det betyder inte att vi får slå oss till ro. Vi måste jobba med en god service och få människor att vilja bo, leva och verka i Vimmerby. Vi vill inte att någon ska flytta härifrån.

Många kan återvända
I LUPP-undersökningen, som utgår från ungdomars enkätsvar, uppger tre fjärdedelar av de som vill lämna Vimmerby att de kan tänka sig att återvända.
Anna Erlandsson Karlsson menar att det är den gruppen som man måste satsa på.
- Att man ger sig ut i världen, skaffar sig utbildning och får andra jobberfarenheter får vi acceptera. Jag tycker till och med att det är positivt och vi behöver välutbildade människor. Men vi vill att ungdomarna ska komma tillbaka senare i livet och då är det viktigt att de lämnar med en positiv känsla av Vimmerby och att det finns bra fritidsmöjligheter, bra skolor och att det är ett bra samhälle.
Erlandsson Karlsson är själv återvändare, om än inte till Vimmerby kommun.
- Jag flyttade tillbaka just för att jag tyckte att det var ett bra ställe att växa upp på och för småskaligheten och närheten till släkt och vänner.
Hade du stannat i Vimmerby om du hade varit 21 år i dag?
- Nej... Jag var nog en sådan som gav mig iväg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om