"Vi vill föra rösterna vidare"

Vackra bilder från en brutal plats. Fångarnas egna dikter. Utställningen "Där vägen slutar" är ingen historielektion om Auschwitz.
- Vi vill föra rösterna från Auschwitz vidare och öppna ögonen på folk, påminna om att det blev inte "aldrig mer". Det pågår nya förintelser varje dag, säger Martina Dahlström, KomVuxelev på Vimmerby Lärcenter, som gjort utställningen tillsammans med Jacob Krantz, som en del i ämnet historia.

Vimmerby2015-02-21 05:05


I höstas fördjupade sig Historia 2b på Vimmerby Lärcenter i folkmord och förintelsen.
- Diskussionerna blev allt intensivare och det ledde till att vi kände ett behov att åka till Auschwitz i Polen, säger läraren Johanna Haskett.
Eleverna finansierade själva resan och besöket på en av de många platser i Europa som nazisterna använde för sin systematiska utrensning blev förstås omvälvande.
- Man förvånas över hur systematiskt och medvetet allt var i de här avrättningsindustrierna. Man berörs också av att de människor som upplevde det här är på väg att försvinna, samtidigt som vi lever i en tid av fördomar och segregation, säger Matilda Dahlström.
De tog bilder, de hittade en bok med dikter som fångarna i Auschwitz skrivit. När de kom hem visste de att de ville göra mer.
- Vi ville göra en utställning som ger vår upplevelse av Auschwitz. Bilderna visar inte brutaliteten, de är på sitt märkliga vis ganska vackra. Vi vill spegla historien i nutiden. Det blev inget "aldrig mer", folkmord och förintelser pågår hela tiden, varje dag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om