VIDEOEXTRA: Otroligt väderfenomen utanför Vimmerby

I tisdags passerade Tony Liljenberg förbi Mossebo – samtidigt som en imponerande så kallad ”minitromb” virvlade upp terrängen intill vägen. Tack vare kameran i lastbilen fångade han det häftiga fenomenet på film. Klicka till höger i bildspelet för att komma till filmklippet!

Foto:

Vimmerby2016-05-11 07:16

– Det är ju inte ofta man lyckas med det! säger Tony till vår tidning, samma dag som hans videoklipp sprids viralt på nätet.

Tony Liljenberg bor i Skåne. Till vardags arbetar han som lastbilschaufför och i tjänsten kör han ofta huskroppar från Hjältevadshus.

Det var just under en sådan hustransport i tisdags, som ”minitromben” uppenbarade sig.

– Först känns det ju bara häftigt, men sen blir man lite rädd att den ska fara ut på vägen. När vi hade kört förbi så såg jag i backspegeln att den började vandra, säger Tony och tillägger:

– Det var häftigt att den stod nästan blixtstilla så länge. Det har jag inte sett förr.

Tisdagens ”minitromb”, eller stoftvirvel som är SMHI:s officiella benämning, var nämligen inte den första Tony sett.

– Nej det var min tredje. Jag såg en i Skåne på min morfars veranda, och en i Borlänge. Men det är längesen. Säkert 15-20 år sedan.

Stoftvirvlar

Vid soligt väder under våren och försommaren kan stoftvirvlar uppstå över kraftigt soluppvärmd mark. Den heta och därför lätta luften ger sig av uppåt och i denna uppåtgående luftström bildas ibland virvlar, som börjar vid markytan och sedan arbetar sig uppåt till några tiotals meters höjd.

Oftast är stoftvirvlarna små och beskedliga men de kan ibland bli kraftigare, uppåt 50 meter höga och 25 meter breda, och nå stormstyrka, 25 m/s, varvid de kan skada hus och fälla enstaka träd. Speciellt starka tycks de bli om det är så gott som vindstilla i övrigt.

Stoftvirvlar är inte direkt ovanliga i vårt land, men vanligast är de i ökentrakter, där de rör upp sand och stoft, därav den engelska beteckningen "dust devil". Stoftvirveln kan rotera åt vilket håll som helst och kallas i folkmun ibland även landdjävul.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om