Viggo, 13, tävlar i Rubiks kub – lärde sig via youtube

Vimmerbykillen Viggo Wagenius tävlade nyligen i SM i Rubiks kub. Trots att han bara är tretton år gammal har han redan bemästrat det mekaniska pusslet i över ett halvt decennium.

Vimmerby Tidnings reporter Annie Hogner utmanar Viggo Wagenius i att lösa en Rubiks kub på tid. Reportern förlorar stort.

Foto: Annie Hogner

Vimmerby2024-05-16 18:00

De allra flesta känner till vad Rubiks kub är – desto färre kan lösa den. Att få alla dess sidor att bli enfärgade är inte en lätt match för ett otränat öga, men för den som lärt sig att se mönstren kan det gå riktigt fort. Det är trettonåriga Viggo Wagenius bevis för. Förra helgen var han en av närmare 200 personer som tävlade i det svenska mästerskapet, där det gällde att lösa pusslet så snabbt som möjligt.

– Det gick jättebra för mig. Med den klassiska kuben, tre gånger tre rutor, hade jag en snittid på 19,6 sekunder. Det har varit ett mål för mig att ha en snittid under tjugo sekunder och det lyckades jag med nu, säger Viggo Wagenius.

undefined
Viggo Wagenius, 13, tävlar i att lösa Rubiks kub på tid. "Det handlar om algoritmer och att se mönstret", förklarar han samtidigt som han med vana fingrar löser pusslet.

Vimmerbykillen nöjde sig dock inte med att tävla bara i det, utan gav sig på fler grenar än så under de tre tävlingsdagarna. Bland annat tävlade han i att lösa kuben med en hand, att lösa den pyramidformade varianten och att lösa det tolvsidiga pusslet Megaminx. Det resulterade i nytt personbästa i alla kategorier.

undefined
Varje ruta har sin plats - det gäller bara att veta var den är och hur den ska kunna flyttas dit.

Under tävlingen fick alla deltagare lösa samma kub fem gånger, varje runda med en ny, förutbestämd blandning. Den bästa och sämsta tiden togs bort och ett snitt räknades ut av de tre tiderna som återstod.

Varje tävlingsmoment granskades av en domare som såg till att allt gick rätt till.

Det låter pressat – blev du nervös?

– Det blev jag! Men det känns som att det går bättre när jag är nervös. Jag koncentrerar mig bättre på något sätt.

undefined
Det svenska mästerskapet ägde rum i en idrottshall i Sala. Tävlingen pågick i tre dagar.
undefined
Viggo tävlade i flera grenar under tävlingshelgen. Här löser han Pyraminx-kuben, en pyramidformad variant av det kluriga pusslet.

För den som vill lära sig att lösa kuben rekommenderar Viggo att titta på Youtube där det finns mängder av instruktionsklipp. Det var så han själv kom igång som nybörjare och det är också dit han vänder sig för att kunna utvecklas. Till en början visste han inte att det går att tävla i speedcubing (som det kallas när man löser kuben på tid), utan gjorde det mest för att det var roligt och för att utmana sig själv. Nu när han hunnit tävla tre gånger finns han med i Sverigerankingen, med god chans att klättra.

– Det är kul att kunna jämföra med dem som ligger högst upp på listan och är riktigt snabba. Riktigt så bra vet jag inte om jag kommer kunna bli.

undefined
Innan tidtagningen startas har man i tävlingssammanhang femton sekunder på sig att granska kuben utan att vrida på något. "Det är för att lista ut de första dragen så att de går att göra fort. Efter det får man improvisera", förklarar Viggo.

Viggos rekordtid för att lösa den klassiska kuben med en hand är 49 sekunder. När han blir utmanad av Vimmerby Tidnings reporter krossar han den tiden fullständigt och stoppar klockan efter 37 sekunder. Det verkar vara precis som han säger – Viggo Wagenius presterar bäst under press.

undefined
Viggo har en stor väska med olika sorters kuber. Under SM-helgen tävlade han med flera olika varianter.
undefined
Så fort pusslet är löst släpper Viggo kuben och sätter båda händerna på sin speedcubing-timer för att stoppa tiden. Det är så man mäter tiden även i tävlingssammanhang.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!