Viktig detalj dök upp i Vimmerby

Idag invigs världens första Ikea-museum i det gamla Ikea-varuhuset från 1958 i Älmhult. En av de som skapat utställningen är Vimmerbybördiga rekvisitören Thea Davidsson. Och det var i secondhandbutiken i sin gamla hemstad Vimmerby hon hittade glödlampan som gjorde taklamperariteten från 1960-talet komplett... – Ett riktigt Hallelujah-moment!

Foto:

Vimmerby2016-06-30 09:00

Ikea-fantasterna gnuggar händerna. Idag öppnar Ikea sitt första museum en fyra våningar stor utställning om det stora möbelundret och dess historia, design, framgångar, motgångar och människorna bakom Ikea. Det finns omkring 20 000 föremål i samlingarna och av dessa visas 10 procent i museet.

Från Skäfshult

En av människorna bakom utställningen i det gamla Ikea-varuhuset i Älmhult, som var just varuhus från 1958 till 2012, är Thea Davidsson, 30. Hon är uppvuxen i Skäfshult utanför Vimmerby och efter studenten flyttade hon till Malmö för att plugga Scenproduktion på Malmö Högskola. Nu bor hon mitt på Möllan med sin kille och två katter. Innan hon fick anställning som rekvisitör till IKEA Museum för snart tre år sedan arbetade hon som värderare och fotograf på en nätauktionsfirma.

Köpt in

Nu har hon alltså varit med och köpt in stora delar av det som visas i utställningen i Älmhult.

Till en början gällde det att skaffa in så mycket produkter som möjligt till samlingarna, men efter hand blev det alltmer specificerade föremål som jag var på jakt efter. Tillsammans med inredarna har vi sedan skapat inspirerande och trovärdiga miljöer med föremål och rekvisita, berättar hon.

Glödlampan i Vimmerby

Bland inköpen finns allt från designklassiker från Hälsingborgsutställningen 1955 H55 till gamla tvättmedelsförpackningar från 50-talet, allmogemöbler och alla möjliga Ikea-produkter.

Är det något som varit särskilt svårt att hitta, eller några godbitar som är extra kul att visa?

– Tyger och mattor har visat sig vara svårt att hitta i bra skick, de slits snabbt och slängs oftast när de är förbrukade.

Teamet hade också länge suktat efter en fin taklampa i glas, som Tapio Wirkkala designade på 1960-talet. Att hitta ett exemplar visade sig bli svårt, då den tillverkades av tunt glas och därför var väldigt ömtålig.

– Glödlampan var dessutom en del av designen och de håller ju inte för evigt. Efter att jag jobbat i projektet i ungefär ett år dyker lampan upp på en engelsk auktionssida, så jag budar hem den till allas stora glädje. Dock fattades den speciella glödlampan. Men det ska visa sig att jag springer på glödlampan ett par månader senare, fastskruvad i en annan lampa på Erikshjälpen i Vimmerby. Det var ett så kallat Hallelujah-moment.

Ditt eget favoritföremål? Något du gärna skulle vilja ha hemma?

– Mitt hem börjar ju mer och mer likna ett litet Ikea-museum, skämt åsido, men det är svårt att låta bli att förälska sig i vissa produkter när man har bläddrat igenom alla kataloger tusen gånger och springer på loppisar hela dagarna. Jag är väldigt nöjd men min svarta SEMI-lampa från 80-talet och BRA garderob från 90-talet som jag har hemma. Liggmöbeln TAJT i jeanstyg från 70-talet får Ikea gärna ta upp i produktion igen och hela 60-talssortimentet är ju supersnyggt.

Vad tror du Ikea betyder i det svenska folkhemmet?

– Till en början blev Ikea motarbetat av konkurrenter, som hotade leverantörer med bojkott om de levererade till Ikea, eftersom Ikea höll så låga priser. Det vände dock efter en undersökning i tidningen Alltihemmet på 60-talet som visade att Ikea höll precis lika hög kvalitet som affärerna på fina gatan. Det var många svenskar som köpte sitt första bohag på Ikea, min mormor och morfar är ett exempel.

– Man kan också säga att folkhemmet hade stor betydelse för Ikea för att kunna etablera sig och bli till framgång. Alla bostäder som byggdes och att människor fick det bättre och lite mer pengar i plånboken att spendera på hus och hem var viktigt för Ikea.

Vad gör du härnäst?

– Först en välbehövlig semester. Efter det är vi är ett litet team som ska göra en utställning på ett designmuseum i Toronto.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om