Guldkant
På Guldkant kommer Henrik Hemmingsson valsa kring borden som vanligt.
– Det är en härlig dag! Vi kommer pimpa till restaurangen lite i kärlekens tema, säger han.
På Alla hjärtans dag brukar de se ett uppsving med människor som går ut och äter.
– Det är tacksamt med grejer som händer i det första kvartalet på året som brukar vara lite lugnare.
Då får man ofta in många bokningar, men små bord.
– Kollar man på bokningarna kanske man har 30 bord, men inte mer än 60 gäster. Det kan vara lite körigt, men att jobba under stress är det bästa som finns.
Från köket erbjuder man en speciell tvårättersmeny med tre olika alternativ på varmrätter.
– Vi har tänkt försöka tilltala en så bred publik som möjligt, men även en yngre publik och inte sticka iväg för mycket i pris.
Kvällen till ära satsar man på en efterrätt i kärlekens tecken.
– Det blir en nutellapizza som man får dela på, säger Henrik Hemmingsson.
Brygghuset
När Vimmerby Tidning pratar med Robert Wass på Brygghuset, som “leker chef” när Albin Rydqvist har gått på pappaledighet, väntar han på leveransen av kvällens huvudnummer.
– Förhoppningsvis kommer det en laddning med färska skaldjur här nu, det är lite specialgrejer till Alla hjärtans dag, säger Robert Wass.
Inför Alla hjärtans dag har man kunnat förboka en skaldjursplatå, som man valt ut speciellt för kvällen.
– Det känns lite småsmysigt att plocka med ett par timmar, det kräver ändå sin tid att sitta och hålla på med det där.
Det är dessutom en bra säsong för skaldjur.
– Det ligger ganska bra till tidsmässigt, det är fortfarande kallt i vattnet. Och det är kul för både de som äter, som vill ha lite annat än den vanliga menyn, och för oss som får lite variation i köket.
Samtidigt kommer man servera sin vanliga a la carte-meny och bjuda på livemusik.
– Det ska bli kanonkul. Janne Gustavsson kommer sitta och klirra lite på gitarren under kvällen. Han jobbar här på Åbro och har varit här och lirat innan, säger Robert Wass.
Musteriet i Djursdala
På det nästan fullbokade Musteriet i Djursdala har man förberett en speciell meny för Alla hjärtans dag.
– Vid sidan av vår vanliga meny har vi tagit fram något lite extra, som bryter av från vår traditionella meny, säger Staffan Samuelsson på Oxgården, som driver Musteriet i Djursdala.
Det är något som har gått hem på restaurangens sociala medier.
– Vi har väldigt många följare på Instagram och Facebook, så vi har marknadsfört vår specialmeny väldigt brett. Vi kan se att det har fått jättebra genomslag på våra bokningar.
Här ser man att gästerna har börjat återvända efter vintern.
– Januari är den tuffaste månaden för folk, det ligger precis efter julhelgerna. Men nu börjar vi märka att folk går ut mer generellt, redan vid månadsskiftet var det många som kom ut till oss.
I år infaller Alla hjärtans dag på en fredag, vilket också bidrar till den stora uppslutningen.
– Hade Alla hjärtans dag infallit mitt i veckan hade det varit en annan sak, men nu är det många som har möjlighet att gå ut, säger Staffan Samuelsson.
Stadshotellet
På Stadshotellet har man satsat stort på Alla hjärtans dag.
– Februari är en tuff månad för många. Man har spenderat mycket pengar innan, så för oss är det jättebra att det händer någonting, säger hotellchef Martina Bergqvist.
Tillsammans med paketerbjudanden, specialmenyer och “Galentines Day” – en spadag för tjejgänget, kommer man dessutom visa Vimmerby Hockeys bortamatch i Allsvenskan på storbilds-TV.
– Vi kommer nog att få besök av både de som är intresserade av att fira Alla Hjärtans Dag och att kolla på hockey.
I restaurangen kommer man servera ett utbud som ska passa så många som möjligt.
– Vår köksmästare är otroligt duktig på att sätta ihop menyer i köket. Vi är bra på att förstå vad folk efterfrågar. Jag upplever också att vi har hög kvalitet på mat och värdskap som gör att många väljer att komma till oss.
Trots att flera väljer att satsa på specialerbjudanden under kvällen, tror man att konkurrensen är positiv.
– Jag ser också de andra restaurangerna som kollegor som hjälper till att dra ut folk på stan. Det är kul att fler har erbjudanden så att fler går ut och äter. Ingen restaurang är exakt lik den andra, det finns varianter för olika plånböcker och smak.